Un expert in securitate IT in varsta de 28 de ani a gasit o vulnerabilitate la cartelele de hartie vandute de RATB si, ajutandu-se de o aplicatie si un telefon cu Android, a facut modificari minime pe cartela, schimbari ce i-au permis sa calatoreasca gratuit, arata un reportaj difuzat de Digi FM. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Gabriel Cirlig a explicat ca a semnalat problema celor de la RATB si aceasta a fost remediata. "Am vrut sa trag un semnal de alarma despre cum sunt cheltuiti banii publici. Asta ma deranjeaza". UPDATE RATB a trimis joi seara un comunicat in care ii multumeste lui Gabriel Cirlig si adauga ca acum sistemul automat de taxare este sigur si nu are vulnerabilitati

Troleibuz RATBFoto: Hotnews

Cirlig a descoperit vulnerabilitatea acum cateva luni, studiind modul in care sunt stocate datele pe cartelele de hartie vandute de RATB si denumite Mutiplu. Intial a incercat si cu cartele de plastic, dar sunt mai greu de citit cu diversele programe de tip NFC reader.

Simplificand la maxim lucrururile, Gabriel a citit cartela cu telefonul, a schimbat un numar pe ea, si a putut avea calatorii infinite.

Ca urmare, cand apropia cartela la aparatele montate in autobuz, nu se scadeau calatorii din "portofelul electronic". "In momentul in care aparatul din autobuz facea validarea cartelei, nu facea nimic inainte, ci incerca simultan sa iti valideze calatoria, practic sa-ti "capseze" biletul si sa-ti scrie datele curente pe cartela. (...) Nu ar trebui facute in acelasi timp ambele actiuni. Sistemul ar trebui sa verifice mai intai daca este ok cartela si abia apoi sa incerce sa valideze".

Cirlig a descarcat o aplicatie gratuita de pe Google Play, iar manualul cartelelor este "la liber" pe internet, pe site-ul producatorului.

El a semnalat la RATB problema descoperita si a primit un e-mail de multumire, vulnerabilitatea fiind remediata.

Cititoarele electronice de carduri existente in vehiculele RATB au fost instalate in urma unei licitatii internationale castigate de UTI care a pus la dispozitie infrastructura necesara acestui sistem de taxare automata. Din 2011 s-au scos vechile bilete de hartie.

Contractul dintre UTI si RATB pentru sistemul automat de taxare a fost semnat in 2005, iar aplicatia soft a sistemului cardurilor comune RATB si Metrorex a fost dezvoltat in 2007.

UPDATE RATB a trimis joi seara un comunicat in care ii multumeste lui Gabriel Cirlig si adauga ca acum sistemul automat de taxare este sigur si nu are vulnerabilitati

Referitor la articolul aparut astazi, 16 martie 2017, in publicatia online Hotnews, sub titlul Un expert IT a gasit o vulnerabilitate la cartelele de hartie RATB, putand calatori gratuit nelimitat, Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) precizeaza urmatoarele:

Specialistul IT Gabriel Cirlig a descoperit vulnerabilitatea pentru cardurile de tip Multiplu la Sistemul Automat de Taxare gestionat de UTI si a anuntat RATB despre acest lucru in luna decembrie 2016, iar RATB a eliminat deindata aceasta vulnerabilitate.

In prezent, sistemul automat de taxare este sigur si nu prezinta vulnerabilitati.

RATB ii multumeste specialistului IT pentru buna-credinta si pentru spiritul civic pe care le-a dovedit.