Miercuri, Microsoft și-a luat oficial adio de la browserul Internet Explorer, care a fost unul dintre primele instrumente de referință pentru navigarea pe internet la mijlocul anilor 1990, înainte de a fi depășit de concurenți, în primul rând de Google, potrivit AFP.

Internet Explorer 9Foto: Microsoft

Va fi în continuare posibilă utilizarea Explorer, dar gigantul din Redmond, Washington, nu va mai face actualizări sau modificări ale browserului, care a fost lansat în urmă cu aproape 27 de ani, în august 1995.

Microsoft anunțase sfârșitul Explorer, care a cunoscut unsprezece versiuni succesive.

Grupul intenționează acum să își concentreze eforturile asupra browserului Edge, lansat în 2015, care permite "o navigare mai rapidă, mai sigură și mai modernă decât Explorer", și-a justificat Microsoft decizia anul trecut.

De asemenea, compania s-a asigurat că Edge vă permite să vizitați site-uri și aplicații create pentru a funcționa cu Explorer.

Potrivit site-ului specializat Kinsta, Explorer a reprezentat doar 2% din piața browserelor de internet, față de 77% pentru Google Chrome, 8% pentru Safari (Apple) și 5% pentru Edge.

După lansare, Explorer a înlocuit rapid primul browser important din istoria internetului, Netscape, până la a deține peste 90% din acest sector la începutul anilor 2000.

Mesajele utilizatorilor nostalgici au început să curgă pe rețelele de socializare pentru a aduce un ultim omagiu "e"-ului albastru care a stat mult timp pe ecranele a sute de milioane de computere.

"Sunt în epoca Internet Explorer. A fost copilăria mea. Odihnește-te în pace", a scris pe Twitter Brian Keller, un prezentator de televiziune din Michigan.

"Vă mulțumim că ați fost cel mai bun browser pentru a descărca Chrome și Firefox timp de 14 ani", a glumit Edy Sulistyo, un antreprenor indonezian, tot pe Twitter.

În 1997, guvernul președintelui american Bill Clinton a dat în judecată Microsoft pentru abuz de poziție dominantă, în special în ceea ce privește Explorer.

Cazul s-a încheiat în 2001 cu o înțelegere extrajudiciară prin care Microsoft a fost de acord să nu forțeze producătorii de calculatoare să refuze să adopte alte programe decât cele proprii.

De asemenea, firma a fost de acord să pună la dispoziția editorilor de software date despre programele sale, dar nu și-a luat niciun angajament în ceea ce privește Explorer.