​Amazon a anunțat că asistentul vocal Alexa va putea imita vocea unei persoane, dacă utilizatorii îi vor da mai puțin de un minut de voce înregistrată. Compania spune că Alexa poate fi utilizat și pentru a imita vocea rudelor care au murit, dar această opțiune este considerată de unii destul de morbidă.

Boxe smart AmazonFoto: Amazon

Cei de la Amazon spun că domeniul AI a avansat mult și asistentul vocal, prezent pe multe milioane de gadget-uri, mai ales pe boxe smart, poate trece la un nou nivel: imitarea vocii oricărei persoane.

Amazon a anunțat că tehnologiile sunt suficient de mature încât popularul asistent Alexa poate imita vocile altor oameni, dacă userii doresc asta și dacă încarcă mai puțin de un minut cu vocea înregistrată ce se dorește a fi replicată.

„Chiar dacă inteligența artificială nu poate elimina pierderea unei persoane dragi, ea clar poate face ca amintirile să fie păstrate”, spun cei de la Amazon, care au prezentat un demo în care un copil îi cere asistentului virtual să-i citească din „Vrăjitorul din Oz” cu vocea bunicii.

Evident că imitarea vocii unei persoane decedate ridică o serie de chestiuni etice. Unii compară noua opțiune cu un episod din serialul Black Mirror. Alții spun că hackerii ar putea folosi vocile pentru a păcăli alți oameni.

Amazon nu a anunțat și când opțiunea va fi disponibilă publicului larg.