Elon Musk vrea să renunțe total la încercarea de a prelua Twitter, iar asta înseamnă pentru companie un viitor incert și poate descuraja viitoare tentative de preluare, putând pune la îndoiala și viabilitatea modelului de business. Acțiunile Twitter au scăzut cu 8% luni, pre-tranzacționare, ceea ce înseamnă peste 2 miliarde dolari capitalizare de piață.

TwitterFoto: Sharaf Maksumov | Dreamstime.com

Twitter avea o capitalizare de piață de 38 miliarde dolari la început de an, iar acum a scăzut la sub 29 miliarde dolari. Sunt aproape trei luni de când s-a vorbit mult despre preluarea companiei de către Elon Musk, cu 44 miliarde dolari, iar dacă totul va cădea, implicațiile sunt uriașe pentru viitorul Twitter.

Multe s-au schimbat în ultimele trei luni la Twitter: o serie de directori au fost înlocuiți, au fost „înghețate” angajările și transparența pentru care compania era celebră s-a diluat mult, dat fiind că multe lucruri trebuiau să rămână secrete până când totul era parafat.

Dacă Musk nu va mai cumpăra Twitter, imaginea companiei ar putea avea de suferit în ochii unor viitori investitori care ar putea privi compania cu neîncredere. Twitter are probleme cu profitabilitatea, numărul de conturi spam este mare și numărul de useri a crescut nesemnificativ în ultimii ani. Twitter avea mare nevoie de schimbare, iar Musk promitea că va lucra puternic la partea de revenire pe profit.

Din 2018 Twitter nu a mai încheiat un an pe profit, iar o lungă bătălie în instanță - ceva extrem de posibil - îi poate afecta pe mai departe finanțele și imaginea și va pune în discuție modelul său de business. Este viabil?

Citește și:

Elon Musk la prima discuție cu angajații Twitter: Va fi nevoie de concedieri. Rețeaua poate depăși un miliard de useri, a mai spus el

Pentru angajați au fost vremuri grele, unii au demisionat, mulți alții au privit cu groază perioada în care Musk va lua deciziile cruciale și teama generală a fost că foarte multe se vor schimba și în atmosfera din companie. Dacă deal-ul cu Elon Musk pică, nu înseamnă că în interiorul companiei situația va reveni la ce era înainte de aprilie 2022. Unele lucruri se vor schimba definitiv.

Cei mai radicali spun că Musk pur și simplu distruge Twitter: a generat haos când a spus că va prelua compania și va schimba multe și apoi a venit răzgândirea care va cauza haos la interior și neînțelegeri între cei care-l susțineau și cei care nu voiau să audă de venirea sa la conducere.

Va fi unul dintre cele mai curioase procese de răsunet din istoria recentă, pentru că cei de la Twitter nu voiau să vândă, Musk a insistat și a convins acționarii, dar tot el, cel mai bogat om din lume, a început să exprime îndoieli și a anunțat clar că vrea să-și retragă definitiv oferta.

Întrebarea care se pune este dacă Elon Musk poate fi forțat în instanță să achiziționeze o companie pe care nu o mai vrea sau măcar dacă Musk poate fi forțat să plătească despăgubiri.

Și mai special este faptul că în aceste luni Musk nu doar că a criticat extrem de mult Twitter, acuzând-o mai ales de lipsă de transparență. Toate aceste critici au fost postate de Musk chiar și pe Twitter, exact compania pe care spunea că vrea să o cumpere, pentru ca apoi să se răzgândească. Rar un om de afaceri critică public extrem de mult exact compania pe care vrea să o cumpere, dar Elon Musk nu este un om convențional.

Surse: Washington Post, Financial Times, Wall Street Journal

Sursa foto: Dreamstime.com