Adunarea generala a ICANN, organizatia care gestioneaza numele de domenii internet, a decis astazi, la Paris, ca orice cuvint sau combinatie de litere poate deveni domeniu de internet (exemple: .popescu, .dragoste, .bucuresti sau .urziceni).

BBC precizeaza ca decizia a fost adoptata in unanimitate.

In urma deciziei de astazi, considerata una istorica pentru Internet, companiile vor putea sa-si transforme propriile nume in domenii de net, iar persoanele fizice ar putea proceda la fel. Noile reguli ar putea facilita, de asemenea, lansarea domeniului .xxx, dupa ani intregi de tergiversari. De asemenea, ICANN a decis sa permita introducerea adreselor numelor de domenii scrise in araba sau in limbi asiatice.

ICANN a lucrat sase ani la acest proiect, care ar putea intra in vigoare incepand de anul viitor.

"In afara de .com, .net sau .org, cei 1,3 miliarde de utilizatori de internet vor putea, din 2009, sa acceseze adrese generice folosind drept extensii cuvinte comune precum .love, .hate sau .city, sau nume proprii", a declarat luni pentru publicatia franceza Les Echos, citata de Le Monde, presedintele ICANN, Dr. Paul Twomey.

Domeniile top-level sunt in numar limitat si se refera la tari, cum ar fi .uk, sau .it, la comert (.com), organizatii si institutii (.org) sau .net. Potrivit Le Monde, in acest moment exista aproximativ 250 de extensii.

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) este institutia care face regulile pe net, supervizeaza numele de domenii si lucreaza pentru "deschiderea" adreselor de trei ani.

Presedintele ICANN a afirmat ca schimbarile in functionarea internetului vor fi cele mai mari din istoria sa. "Impactul schimbarilor va fi diferit in diverse parti de pe glob. Insa va permite grupurilor, comunitatilor si companiilor sa-si exprime identitatile online". El spune ca practic internetul se va extinde mult, vor fi noi "proprietati" pe care multi se vor grabi sa le adjudece si sa le foloseasca asa cum vor dori.

ICANN spune ca, teoretic, orice combinatie de litere va putea fi inregistrata ca domeniu nou, insa va exista un proces independent de arbitrare, pentru cei care au obiectii. Comisia de arbitrare poate respinge nume de domenii, pe motive legate de moralitate si de ordine publica. Cei de la ICANN spun ca nu s-a decis cat va costa inregistrarea unui nou domeniu, insa s-ar putea ajunge la cateva mii de dolari, mai scrie BBC.

Aceasta liberalizare va genera, de asemenea, venituri insemnate pentru ICANN, care incaseaza o anumita suma pentru fiecare adresa web inregistrata.

"Facem asta pentru a ne recupera banii cheltuiti. Deja am cheltuit 10 milioane de dolari pe acest proiect", spune reprezentantul ICANN, care adauga ca o persoana fizica poate sa-si puna numele ca extensie a adresei web, atat timp cat poate demonstra ca are "un plan de afaceri si capacitate tehnica".