Acum 1.700 de ani nu existau sateliti care sa faca poze de la mare inaltime, insa asta nu i-a oprit pe cei de la Google sa recreeze o imagine a Romei antice vazuta de foarte sus, pornind de la scanari laser si sfaturi date de arheologi. Compania a recompus in soft-ul sau, Google Earth, o imagine a Romei antice din anul 320, cu mii de cladiri pe care vizitatorii pot face zoom.

Google propune vizite virtuale si a reconstruit 6.700 de cladiri din vremea Romei antice asa cum arata in anul 320 cand avea un milion de locuitori. La 11 structuri, inclusiv Coloseumul, poate fi vizitat si interiorul. Internautii se pot plimba prin Forul Roman, pot merge pe urmele gladiatorilor in Ludus Magnus si pot afla si informatii despre istoria multor cladiri. Pentru a intra in aplicatie trebuie deschis folderul gallery din Google Earth si apoi selectat Ancient Rome in 3D.

Proiectul Ancient Rome 3D a fost creat de o echipa condusa de specialisti ai University of Virginia si University of California. Echipa lucreaza la reconstructia orasului colonial american Williamsburg, dar pe viitor ar putea aparea noi orase din aceasta serie, cum ar fi Giza de pe vremea Vechiului Regat Egiptean sau Atena din timpul lui Pericle.