Torentul digital de informatii de pe site-uri de socializare precum Twitter poate avea efecte adverse pe termen lung asupra moralitatii, deoarece evenimentele se petrec atat de repede incat nu mai avem timp suficient sa analizam corect emotiile celorlalti si putem deveni indiferenti la suferinta, arata un studiu facut in SUA si citat de The Daily Mail.

Stirile actualizate extrem de rapid si interactiunea continua sunt prea rapide pentru "busola morala" a creierului. Pericolul e ca fanii inraiti ai Twitter sau Facebook pot deveni indiferenti la suferinta umana, pentru ca nu au timp sa reflecteze si sa inteleaga ce simt interlocutorii lor.

Oamenii de stiinta americani de la Brain and Creativity Institute - University of Southern California (USC) spun ca fluxul extrem de rapid de stiri de pe aceste site-uri are un impact negativ in special asupra creierelor persoanelor tinere

Mary Helen Immordino-Yang, care a studiat fenomenul, spune ca, din cauza ca totul se petrece atat de repede, persoana nu are suficient timp sa inteleaga emotiile interlocutorului si nici sa analizeze suficient starea in care se gaseste acesta. Concluzia e ca moralitatea persoanei poate avea de suferit din cauza acestei situatii.

Studiul are implicatii extraordinare asupra perceptiei umane la evenimentele dintr-o comunicare pe site-uri gen Twitter, spune Manuel Castells de la USC. "Intr-o cultura media in care violenta si suferinta devin un show nesfarsit, indiferenta fata de suferinta umana se instaureaza gradual", spune el.

Evenimentele de zi cu zi ne dau ocazia sa simtim diverse sentimente, de la admiratie, la compasiune, dar cercetatorii se tem ca in retelele sociale nu e suficient timp pentru modul traditional de dezvoltare a simtului moralitatii.