China nu are nevoie de nicio lectie despre Internet de la Statele Unite ale Americii, a declarat sambata directorul unei asociatii media online chinezesti, dupa criticile legate de libertatea informatiei, lansate recent de americani, relateaza Reuters.

Discursul secretarului de Stat Hillary Clinton sustinut joi denotat lipsa de respect fata de China, care nu poate accepta nicio conditie in ceea ce priveste "securitatea nationala" sau "stabilitatea sociala", a afirmat seful Beijing Association of Online Media, Min Dahong.

Disputele legate de Internet s-au adaugat la subiectele tensionate aflate pe agenda bilaterala a discutiilor dintre prima si a treia putere economica mondiala, alaturi de dezechilibrele comerciale, subevaluarea cursului de schimb, vanzarile de arme catre Taiwan sau respectarea drepturilor omului in Tibet.

"Modul in care se dezvolta Internetul in China si felul in care acest proces este condus tin de afacerile interne ale poporului chinez", a declarat Min, pentru portalul de informatii Xinhuanet.com, detinut de stat.

"In ceea ce priveste Internetul, China nu are nevoie de nicio lectie de la SUA legata de ce trebuie sa faca sau cum trebuie sa procedeze", a adaugat el.

In discursul sau, Clinton a criticat China si Iranul pentru politicile legate de Internet si a cerut Beijingului sa investigheze plangerile formulate de Google Inc, care acuza tentative de spionaj si cenzura.

Google, cel mai mare motor de cautare din lume, a afirmat ca ar putea inchide canalul in limba chineza google.cn si birourile din aceasta tara, dupa ce a fost tinta unui atac cibernetic provenit din China care tintea firme si activisti pentru drepturile omului ce foloseau serviciile Gmail.

Site-urile Facebook, Twitter si YouTube sunt blocate in China, care foloseste filtre firewall pentru a impiedica internautii sa acceseze site-uri web cu continut critic la adresa Partidului Comunist Chinez.