Un utilizator de DC++ din Cluj care punea la dispozitia publicului prin intermediul programului instalat melodii si alte produse protejate de copyright a platit in luna ianuarie 10.000 de lei Asociatiei Industriei Muzicale din Romania (AIMR) pentru a acoperi un prejudiciu si a fi scos de sub urmarire penala, a anuntat asociatia, intr-un comunicat. Persoana in cauza a fost audiata de Parchet si i s-a pus in vedere sa contacteze reprezentantii partilor civile in vederea acoperirii daunelor materiale.

La inceputul anului 2009 AIMR a formulat catre IPJ Cluj plangere penala impotriva unui utilizator DC++. In urma cercetarilor penale s-a identificat faptuitorul si a fost audiat de catre Parchet, ocazie cu care a recunoscut ca a utilizat DC++, insa fara sa stie ca este ilegal.

Parchetul i-a pus in vedere sa contacteze reprezentantii partilor civile (reprezentantii titularilor de drepturi, printre care si AIMR), in vederea acoperirii daunelor materiale, circumstanta in care inculpatul ar putea beneficia de un tratament sanctionator redus (eventual aplicarea unei amenzi administrative si dispunerea masurii scoaterii de sub urmarire penala).

In ianuarie 2010 inculpatul T.D. a achitat catre AIMR suma de 10.000 lei reprezentand prejudiciul cauzat pentru postarea in reteaua DC++ a fonogramelor si videogramelor muzicale. Pentru ca inculpatul a achitat daunele, procuratura va putea da o solutie de scoatere de sub urmarire penala a acestuia.

“Solutionarea acestor cazuri va fi din ce in ce mai facila si ne asteptam ca fenomenul sa se franeze de la sine pentru ca utilizatorul final va intelege gravitatea unor astfel de activitati. Tot ceea ce se intampla si se va mai intampla cativa ani de acum inainte face parte dintr-un proces firesc de reglementare a internetului in ceea ce priveste folosirea legala a acestuia.” sustine in comunicat Florin Ciuica - directorul executiv AIMR.

Acesta este al doilea caz de piraterie prin intermediul programului DC++ sanctionat. In iulie anul trecut s-a anuntat ca un utilizator roman de DC++ ales la intamplare a fost obligat sa plateasca 2.950 euro daune civile catre industria muzicala pentru ca a pus pe internet muzica protejata de drepturi de autor. Prejudiciul a fost stabilit in functie de materialele gasite la utilizator, astfel daunele pentru acest caz au fost estimate la contravaloarea a 295 de produse originale a cate 10 euro fiecare. Valoarea finala stabilita pe criteriile acestui caz este de 2.950 de euro, echivalent in lei cu 10.923.

AIMR este Asociatia Industriei Muzicale din Romania si reprezinta interesele celor mai mari case de discuri din Romania in cazurile de piraterie pe teritoriul tarii. Aceasta s-a infiintat la inceputul anului 2008, pana atunci a functionat ca departament antipiraterie in cadrul UPFR-ului.