Google a anuntat la targul de tehnologie Computex din Taiwan ca sistemul de operare Chrome OS va ajunge in trimestrul al patrulea pe primele laptop-uri, scrie Reuters. Chrome OS era anuntat in noiembrie 2009, iar Google spunea atunci ca principalele calitati sunt siguranta, simplitatea si rapiditatea. Compania sustine ca PC-urile cu Chrome intra pe internet in doar cateva secunde dupa ce sunt pornite, iar toate aplicatiile sunt pe internet, nu instalate pe computer.

Sundar Pichai, seful proiectului Chrome a declarat la Taipei ca sistemul de operare va fi prezent mai intai pe cateva laptop-uri si ca va patrunde extrem de selectiv pe piata. Oficiali ai Microsoft declarau recent ca un sistem de operare open-source va da mare bataie de cap utilizatorilor fiindca acestia vor trebui sa creeze versiuni diferite ale aceleiasi aplicatii pentru fiecare brand.

Sundar Pichai a contrazis Microsoft si spune ca noul sistem nu va pune probleme utilizatorilor fiindca sunt milioane de aplicatii care functioneaza cu el.

Google a pus de cateva luni sistemul la dispozitia dezvoltatorilor pentru ca acestia sa creeze aplicatii multiple. Google spune ca sistemul este minimalist, gandit sa economiseasca resurse si sa fie extrem de usor de utilizat. Principala calitate, spune compania, este ca sistemul ce are la baza un nucleu Linux, va permite utilizatorului sa intre pe internet in doar cateva secunde dupa ce a deschis calculatorul si nu in peste 45 de secunde, precum la concurenta. Compania adauga ca sistemul sau de operare va sari peste majoritatea proceselor inutile prin care trec alte sisteme cand booteaza, astfel incat totul sa se desfasoare mai repede.

Sundar Pichal declara in noiembrie 2009 ca un PC cu acest sistem ar trebui sa porneasca in mai putin de sapte secunde: "Cand apesi la computer butonul de pornire vrei sa fie exact ca la un televizor. Il deschizi si imediat iti doresti sa fi pe internet pentru a folosi aplicatiile preferate".

Google sustine ca in prezent peste 70 de milioane de utilizatori folosesc browser-ul Chrome din care deriva si noul sistem de operare. Compania spunea vara trecuta chiar ca noul sistem de operare este o "extindere fireasca" a browser-ului Chrome.

Google se vrea a fi un concurent pentru Microsoft pe segmentul sistemelor de operare, insa in prezent, conform datelor StatCounter Microsoft are 90% din piata cu XP, Windows 7 si Vista. In Romania XP are 73% din piata, Windows 7 circa 16%, iar Vista sub 9%. Linux are sub un procent.