Enciclopedia online Wikipedia, o enciclopedie libera multilingva creata de voluntari, a implinit sambata 10 ani de la infiintare. Proiectul Wikipedia, o enciclopedie libera multilingva creata de voluntari, a fost lansat in limba engleza pe 15 ianuarie 2001, ajungand in prezent la peste 17 milioane de articole in 270 de limbi. Aceasta crestere spectaculoasa a facut ca Wikipedia sa devina al cincilea cel mai vizitat site web din lume, cu peste 410 milioane de vizitatori in fiecare luna (comScore, noiembrie 2010), informeaza reprezentantii Wikipedia Romania.

WikipediaFoto: Captura Wikipedia

Wikipedia in limba romana a fost lansata in luna iulie 2003, iar in prezent, aceasta contine peste 150.000 de articole si are peste 1.200 de redactori activi. Wikipedia in limba romana a fost printre primele site-uri de limba romana care sa foloseasca in mod exhaustiv diacritice in continut, iar in anul 2010 a devenit primul site major care sa foloseasca diacriticele strict corecte in limba romana.

Cu ocazia acestei aniversarii, editorii si cititorii Wikipedia de pe intreg mapamondul se vor reuni in peste 300 de orase ale lumii pentru a sarbatori Wikipedia. De la o conferinta in New York la un concert in Praga, de la lansarea unui nou proiect scolar in Nairobi la o vizita a muzeelor din Amsterdam, de la o bere in Bucuresti pana la o vizionare de filme in Tel Aviv, toate aceste evenimente sunt organizate de voluntari si fundatii afiliate. Oricine poate participa la aceste evenimente, ele reflectand diversitatea comunitatii de utilizatori. In Romania sunt planificate intalniri in Arad, Bucuresti, Iasi, Piatra Neamt, Pitesti si Sibiu.

Wikipedia si proiectele infratite sunt site-uri publice, in care oricine poate modifica aproape orice pagina in orice moment, printr-o tehnologie numita wiki ("rapid" in limba hawaiana). Utilizatorii colaboreaza la scrierea articolelor, avand posibilitatea de a le dezvolta si retusa succesiv. Comunitatea utilizatorilor a cazut de acord asupra unor standarde de calitate si metode de lucru; de exemplu, articolele referitoare la subiecte delicate trebuie sa reflecte toate punctele de vedere ale specialistilor. Editarile efectuate din greseala sau din rautate sunt anulate rapid de ceilalti editori.

Tot continutul Wikipedia este acoperit de o licenta ce asigura oricui dreptul de a copia, modifica si redistribui continutul Wikipedia cu orice scop, chiar si comercial, cu singurele conditii de a oferi mai departe materialele sub aceeasi licenta si de a credita contribuitorii proiectului, respectiv Wikipedia, ca sursa. In acest fel, toate materialele vor ramane libere si gratuite.

Wikipedia este operata de Fundatia Wikimedia, o organizatie internationala non-profit, creata in 2003, special pentru a gestiona proiectele existente. Fundatia are sediul in San Francisco, California, SUA si filiale in 27 de tari si teritorii. Discutiile despre crearea unei asociatii Wikimedia locale in Romania sunt in desfasurare. Operatiunile Fundatiei Wikimedia sunt sprijinite financiar prin donatiile cititorilor si contribuitorilor la proiectele Wikimedia. Ultima campanie de donatii s-a incheiat recent, Fundaria reusind sa stranga o suma record, de peste 16 milioane de dolari.