In ultima vreme pe Facebook si alte retele sociale circula tot mai multe aplicatii malitioase care exploateaza teme populare si ajung sa "fure" date confidentiale ale profilelor pentru a le redirectiona catre pagini cu malware, atentioneaza compania de securitate BitDefender. Aplicatii precum cea care promite sa redea vechea tema de Facebook sau cea care pretinde ca vrea sa-ti dezvaluie lista admiratorilor secreti par tentante, insa trebuie evitate, spune compania.

Printre cele mai populare aplicatii din aceasta perioada, se numara:

* Aplicatia care promite sa redea vechea tema de Facebook ¬ promisiunea e ispititoare pentru ca pare usor de realizat si este tocmai ceea ce isi doreau utilizatorii de Facebook reticenti la schimbari. La accesare, se deschide o pagina care anunta un test de calculare a IQ-ului, la fel de tentant, dar care iti cere introducerea mai multor date, inclusiv trimiterea unui cod prin SMS. In final, nu veti avea nici vechea tema de Facebook si nici nu veti sti IQ-ul, in shimb veti putea calcula timpul si banii pierduti.

* Apasa aici ca sa arati ca profilul tau este activ, pentru a impiedica stergerea contului ¬ este un truc mai vechi, adaptat pentru Facebook. Aplicatia iti cere sa urmezi o serie de pasi, care in final vor duce la un val de mesaje spam trimise de pe contul personal catre toti cei din lista de prieteni.

* Celebra aplicatie care pretinde ca iti dezvaluie admiratorii secreti ¬ Cei care isi instaleaza astfel de aplicatii risca sa fie directionati catre pagini infectate si permit atacatorilor virtuali sa posteze mesaje nedorite pe pagina personala. Este foarte important de precizat ca acest gen de aplicatii care iti promit ca vor calcula numarul de persoane care ti-au accesat profilul sunt imposibil de realizat datorita restrictiilor actuale ale platformei Facebook.

"Diversele aplicatii de pe Facebook, in special jocurile online, reprezinta una dintre principalele atractii ale acestui mediu, ceea ce a facut ca ele sa ajunga rapid si in atentia infractorilor cibernetici¬, spune Catalin Cosoi, sef al diviziei Amenintari Online la BitDefender. ¬Influentate de sezonalitate ¬ de exemplu Ziua Indragostitilor ¬ sau teme populare de discutie, numarul aplicatiilor care directioneaza catre site-uri malitioase sau care extrag informatii personale din profilele utilizatorilor s-au diversificat cu pana la 40% de la inceputul anului pana acum si de curand au inceput sa se extinda si pe Twitter", a continuat acesta.

El mai spune ca platforma Facebook este extrem de dinamica si mereu apar elemente noi, ceea ce creeaza o serie de oportunitati dezvoltatorilor de aplicatii malitioase. Cel mai bun sfat este sa evitati accesarea acelor aplicatii care va cer sa faceti diverse actiuni inainte de a sti exact despre ce e vorba, mai spune reprezentantul companiei.