Pe 1 aprilie 1976, Steve Jobs, Steve Wozniak si Ronald Wayne fondau Apple Computers, o companie care vindea computere fabricate manual la pretul de 666,66$. 35 de ani mai tarziu, Apple este cel mai mare jucator din domeniul tehnologiei, depasind rivalul Microsoft in ceea ce priveste valoarea de piata. Cu un portofoliu de produse care au redefinit, practic, toate pietele pe care au intrat, Apple are o poveste definita in egala masura de greseli si reusite.

Logo-ul Apple intre 1977 si 1997Foto: Apple

Jobs si Wozniak s-au cunoscut in 1971, cand Woz avea 21 de ani, iar Jobs 16. Amandoi impartaseau o pasiune intensa pentru noul domeniu al computerelor, dar niciunul dintre ei nu isi putea permite, la vremea respectiva, sa isi cumpere unul. Dintre cei doi, inca de la inceput, Wozniak s-a remarcat prin abilitatea sa de a optimiza si crea sisteme computerizate, Jobs fiind mult mai interesat de design si de partea economica a afacerii. Primul computer construit de echipa celor doi, Apple I, a fost creat pentru un magazin numit The Byte Shop. Paul Terrell, proprietarul magazinului, i-a promis lui Jobs ca va plati 500$/computer daca acesta va putea sa ii livreze 50 de exemplare pana la o data stabilita de comun acord.

Apple I / Sursa foto: Flickr

Dupa unele dificultati initiale, Wozniak si Jobs au reusit sa livreze computerele la timp si sa castige suficienti bani pentru a trece la proiectarea generatiei a doua. Spre deosebire de majoritatea calculatoarelor epocii, Apple I avea integrata o interfata video, care folosea un televizor pe post de afisaj, intr-o perioada in care majoritatea calculatoarelor nu aveau nici un fel de display. Computerul putea afisa doar text, la o rata de 60 de caractere pe secunda si folosea casete cu banda magnetica pentru stocarea datelor, la o viteza de transfer de 1200 de biti pe secunda.

In total, doar 200 de exemplare de Apple I au fost produse. Toate computerele erau asamblate manual, iar numarul componentelor folosite era mult mai mic decat in cazul altor calculatoare ale epocii. Pretul de vanzare de 666,66$ (echivalentul a 2550 la valoarea actuala a dolarului) a fost ales dupa preferinta lui Wozniak pentru cifre care se repeta.

In 1977, Apple si-a schimbat logo-ul initial intr-o varianta asemanatoare cu cea actuala: marul muscat multicolor, unul dintre cele mai iconice imagini de marca din istorie. Logo-ul avea sa fie folosit pana in 1998. Cel de-al doilea model, numit Apple II, aducea in plus fata de prima varianta un adaptor grafic mult mai performant, care putea afisa imagini in culori. Noul computer avea o carcasa mult mai bine finisata, o tastatura noua si un procesor la 1Mhz, ajutat de 4KB de memorie RAM. Produs in nu mai putin de opt variante intre 1977 si 1993, seria Apple II a fost una dintre cele mai de succes din istoria companiei, fiind vanduta in milioane de exemplare.

La inceputul anilor ’80, competitia devenise mult mai acerba decat la inceput, odata cu intrarea pe piata a IMB, cu modelul PC. Compania a lansat modelul Apple III, care s-a remarcat prin rata foarte mare a defectelor, cauzate de o alegere proasta in designul computerului: in loc sa fie racit cu ajutorul unui ventilator, Apple III era racit doar cu radiatoare, o insistenta a lui Jobs, care voia un computer cat mai silentios. Pierderile de imagine ale companiei au fost importante, mai ales in segmentul companiilor, care au inceput sa se indrepte spre alte solutii.

In 1983, Apple a introdus primul computer cu o interfata grafica, numit Apple Lisa. Bazat pe un concept tehnologic preluat de la Xerox, noul calculator folosea un mouse, o premiera la acea epoca, si introducea in concepte precum “icon” si “desktop”. In timp ce majoritatea competitorilor, inclusiv IBM PC si Apple III, erau bazati pe interfete text, Lisa a adus o adevarata revolutie, dar la un pret mult prea mare pentru a fi un succes comercial: 9 995$.

Primul Macintosh, numit dupa o varianta scrisa gresit a unui soi de mere (McIntosh), a fost lansat in anul 1984 ca un computer destinat nu doar mediului de afaceri, ci si utilizatorilor obisnuiti. Bazat pe o interfata grafica mai avansata decat cea de pe primul Lisa, primul Mac a fost lansat cu o campanie publicitara extrem de intensa: Apple a cumparat zeci de pagini de publicitate in reviste si ziare de mare tiraj si i-a cerut regizorului Ridley Scott sa realizeze o reclama de televiziune care sa promoveze noul computer. Rezultatul a fost unul dintre cele mai apreciate spoturi publicitare din istoria publicitatii si facea referire la o lume distopica, similara celei din romanul “1984” a lui George Orwell.

Inca de la inceput, computerele Apple Mac au fost adoptate in domeniul graficii si al designului, unde si-au mentinut dominatia pana in prezent.

Dupa un conflict intern in cadrul companiei, co-fondatorul Steve Jobs a parasit compania in 1985, pastrand o singura actiune, care ii permitea sa afle o serie de informatii din interiorul Apple. Dupa plecarea de la Apple, Jobs a fondat NeXT Computers, o firma care producea calculatoare pentru mediul academic si pentru cercetare, bazate pe un sistem de operare derivat din Unix, numit NeXTstep. Designul futurist al modelelor NeXT a adus multe laude companiei din partea designerilor din intreaga lume, dar preturile prohibitive au limitat succesul comercial al firmei. Notabil este faptul ca bazele World Wide Web-ului, practic ale internetului asa cum il stim azi, au fost puse pe un computer NeXT folosit la centrul de cercetare CERN din Elvetia de catre Tim Berners-Lee, inventatorul Web-ului.

Dupa plecarea lui Jobs, Apple a intrat pe o panta descendenta care a durat pana in 1997, in principal din cauza lipsei de inovatie si a unui management defectuos. Situatia in cadrul companiei a devenit atat de proasta incat Michael Dell, de la Dell Computers, a recomandat companiei sa inchida operatiunile si sa dea banii inapoi actionarilor.

La sfarsitul lui 1996, Apple a anuntat adoptarea sistemului de operare NeXTstep, produs de compania lui Jobs, si reintoarcerea lui Steve in cadrul companiei ca CEO. In 1997, Jobs a anuntat un parteneriat cu Microsoft, care urma sa produca o versiune a suitei de aplicatii de birou Office pentru platforma Mac si sa investeasca 150 de milioane de dolari in Apple.

Un an mai tarziu, in 1998, Apple a revenit in forta, odata cu lansarea primului model de iMac. Construit ca un sistem integrat intr-o singura carcasa, primul iMac era disponibil intr-o gama larga de culori translucide si oferea performante competitive, la un pret rezonabil. Computerul a devenit un simbol cultural al sfarsitului anilor ’90 si a revitalizat Apple din punct de vedere financiar. La un an dupa lansarea primului iMac, Apple a lansat si un laptop cu un design similar, numit iBook.

In 2001, compania din Cupertino a anuntat sistemul de operare Mac OS X, bazat pe NeXTstep, care inca mai este folosit si in prezent, fiind la a saptea varianta. Interfata noului sistem de operare era optimizata pentru a fi usor de folosit, iar lipsa virusilor reprezenta un avantaj important, care a sporit considerabil vanzarile de Mac-uri.

Tot in anul 2001, in octombrie, Apple a lansat poate cel mai important produs din istoria companiei: primul iPod. Cu un pret mult mai mare decat media la vremea respectiva, de 399$, iPod avea o capacitate de stocare de 5GB si era compatibil doar cu computerele Apple. In timp, aparatul Apple a devenit sinonim cu muzica portabila, fiind vandut, in mai multe variante, in peste 260 de milioane de exemplare.

Computerele Mac au continuat sa defineasca designul in industria calculatoarelor personale si pe parcursul anilor 2000, Apple lansand mai multe produse spectaculoase, cum au fost iMac-ul “Lampa” si modelul PowerMac Cube.

In anul 2005, Apple a facut tranzitia la procesoare Intel, permitand utilizatorilor pentru prima data sa ruleze Windows in mod nativ pe computerele Mac. Trecerea pe platforma Intel a permis si o scadere semnificativa a costurilor, iar platforma Mac a inregistrat cresteri semnificative ale cotei de piata, mai ales in SUA.

Primul telefon produs de Apple, celebrul iPhone, a fost lansat in anul 2007 si a schimbat radical modul in care sunt vazute telefoanele inteligente, prin introducerea unei serii de functii noi, cum ar fi display-ul multi-tactil, care permitea utilizatorilor sa foloseasca gesturi pentru a controla aparatul.

Trei ani mai tarziu, in 2010, Apple a lansat prima tableta de succes, modelul iPad, care s-a vandut in peste 20 de milioane de exemplare in primul an, fiind astfel unul dintre cele mai de succes produse din toate timpurile.

La ora actuala, valoarea de piata a Apple este de peste 320 de miliarde de dolari, a doua in lume dupa compania petroliera Exxon.