Cum ne poate ajuta tehnologia sa rezolvam probleme importante ale omenirii? Ne putem refugia intr-o realitate paralela mai relaxanta sau putem sa ne inchipuim un gadget care ne indeplineste dorinte! Cu aceste idei au castigat doi studenti romani sectiunea Digital Media a competitiei Imagine Cup organizata de Microsoft. Cum au reusit cei doi tineri sa castige concursul si ce au prezentat concurentii puteti citi mai jos.

Editia 2011 a Imagine Cup s-a tinut la New York, iar la sectiunea Digital Media a castigat echipa romaneasca M.N.A formata din doi studenti in varsta de 20 de ani: Razvan Diaconu de la University of North West London si Ciprian Maxim de la Universitatea din Bucuresti.

Pana la finala de la New York au mai avut de trecut cateva probe, dar tema principala a fost realizarea unui film de un minut despre cum poate tehnologia sa ajute la rezolvarea unor probleme importante ale omenirii. Cei doi au facut la Botosani in primavara filmul cu care au ajuns in finala de la New York, un filmulet in care isi imaginau cum ar fi daca un smartphone ne-ar putea ajuta sa ne indeplinim pe loc orice dorinta, de la un banal pranz, pana la intemeierea unei familii

Iata filmul cu care echipa M.N.A s-a calificat in finala.

In finala care s-a tinut recent la New York, baietii au primit o camera video digitala, un calculator, cartele de metrou si au avut 30 de ore la dispozitie sa faca filmarile in New York si montajul. S-au plimbat mai mult de zece ore prin oras, au filmat trei - patru ore si apoi au trebuit sa reduca totul la un minut de film care sa rezume cat mai bine ideea. De data aceasta au dorit gasirea unei rezolvari imaginare pentru o alta problema: neplacerile psihice pe care ti le aduce viata intr-un oras mega-aglomerat precum New York-ul.

Practic, baietii au venit cu o solutie simpla: iti pui casti speciale pe cap si apoi intri intr-o rrealitate paralela, dar mult mai linistita. Traficul nebun e inlocuit de o zona cu verdeata si lipsita de oameni, imensa viermuiala a orasului e inlocuita de cantecul pasarilor. Filmul se termina totusi cu intoarcerea la realitatea aglomerata, insa cu avantajul de a fi mai relaxat.

Baietii spun ca nu s-au temut ca juriul va considera ideea lor ca fiind una banala si adauga ca daca ar fi facut ceva extrem de complex sau cu aer filosofic nu le-ar fi ajuns un minut sa-si expuna ideea.

Iata filmul cu care M.N.A a castigat finala:

Concurenta in finala a venit de la tari precum Oman, India, Brazilia si Ucraina care au imaginat scenarii interesante prin care tehnologia ar putea fi pusa "la treaba" pentru a rezolva probleme importante. Spre exemplu studentii din Oman au imaginat un device care pur si simplu iti incarca in creier informatii complete despre un oras in care te aflii prima data, astfel incat te vei orienta usor.

Taiwanezii au imaginat un mic terminal care sa fie montat la femeile insarcinate, astfel incat ele sa fie atent monitorizate si informatiile despre sanatatea fatului sa fie automat trimise catre doctori. Echipa din tara vecina Ucraina si-a imaginat cum ar fi daca fiecare om ar avea un "norisor personal" care sa nu-l scape din ochii, sa-i dea multe sugestii si sa comunice chiar si cu "norisorii" personali ai altora.

Cei care doresc sa se inregistreze la Imagine Cup editia 2012 pot accesa acest link

Iata cateva dintre filmele echipelor concurente: