Vasile Dancu, Ioan Rus si Arpad Paszkany sunt "parteneri egali" in noul grup de presa infiintat prin preluarea mai multor institutii media clujene. Contactat de HotNews.ro, Vasile Dancu a explicat asocierea sa si a lui Ioan Rus - cunoscuti membri PSD - cu Arpad Paszkany, stiut drept un sustinator PDL: "in tara, oamenii sunt personalitati distincte sau oameni de business sau oameni ai cetatii, dincolo de pasiunile politice pe care le-au avut sau le au."

  • Vasile Dancu a anuntat, duminica, intr-un interviu pentru Agerpres, ca alaturi de Ioan Rus si Arpad Paszkany, finantatorul CFR Cluj, colaboreaza intr-o afacere media ce cuprinde posturile TV NCN si Transilvania Channel, cotidianul Mesagerul de Cluj, saptamanalul Servus Cluj si portalul online Citynews.ro. El mentiona in interviu existenta unor "actionari si consultanti din SUA" si sustinea ca noul grup nu va avea niciun "parti pris politic".

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, el evita sa dea detalii despre actionariatul noului grup de presa, spunand ca "inca nu este oportun" si ca a dat, doar, cateva exemple de oameni mai cunoscuti". El detaliaza planurile pentru a pune pe picioare noul grup, inclusiv prin lansarea unei "platforme virtuale" de presa locala si de a iesi "pe cablu" in toata tara, spune ca acest grup nu se va implica deloc in politica si nici nu va avea o ideologie anume si isi spune punctul de vedere in privinta asocierii Dancu-Rus-Paszkany.

Interviul integral cu Vasile Dancu:

Descarca fisierul audio in format MP3

Vasile Dancu pentru HotNews.ro - ideile pe scurt:

  • Cine sunt actionarii? "Inca nu este oportun sa spun. Am dat cateva exemple de oameni mai cunoscuti. Mai sunt si altii. La lansarea postului, a proiectului, vom discuta aceste lucruri."
  • "Acum lucram la o strategie pentru a integra mai multe tipuri de business facute cu logici diferite. Trebuie interconectate toate acestea, trebuie facuta o alta strategie, un proiect de investitii nou. (...) De abia dupa ce incepem proiectul se poate vorbi si despre relevanta de business, inclusiv a cifrelor."
  • Intrebat cat detin el, Ioan Rus si Arpad Paszkany in noul grup: "Suntem parteneri egali. V-am spus ca nu discut despre asta pentru ca mai urmeaza unele lucruri si este prematur"
  • In legatura cu "actionarii si consultantii din SUA": "Cand vom incepe proiectul o sa vin probabil alaturi de ei si o sa discutam - cand vom incepe sa lucram impreuna, in maximum doua luni".
  • "Saptamana trecuta s-au incheiat acordurile (de preluare a celor cinci institutii media din Cluj - n.r.). Avem 30 de zile in care facem un audit financiar la fiecare dintre aceste entitati media independente, lucram la grilele noi, apoi la un plan de investitii, de dotari. Va dura cateva luni. Vrem in toamna sa relansam postul NCN si apoi Transilvania Channel. Vedem si brandurile daca vor ramane, facem cercetari de piata pana atunci."
  • Ce credibilitate crede ca poate avea un grup media detinut de oameni politici - doi membri PSD si un sustinator cunoscut al PDL? "Ioan Rus si cu mine nu facem politica de doi ani de zile, de cand ne-am dat demisia din toate functiile. Credibilitatea o vor da produsele media. Eu voi face un proiect jurnalistic neutru care nu are legatura cu politica si pe care incerc sa-l gandesc intr-o zona absolut independenta din punct de vedere politic... Credibilitatea pe care o au posturi precum Antenele, sa spunem - posturi de televiziune importante in Romania, cu un patron care este presedintele unui partid si care au credibilitate si audienta. Nu acesta este modelul, dar (...) independenta actionarilor nu inseamna neaparat ca este un post independent. Acelasi lucru sa-l spunem si despre oameni care au avut la un moment dat tangenta cu politica. Proiectul meu managerial nu va avea niciun fel de tangenta cu politicul. Niciun fel de continut ideologic, ne intereseaza in primul rand un continut cultural."
  • Se gandeste sa paraseasca PSD in perioada urmatoare? "Reflectez asupra acestui lucru, desi eu sunt simplu membru, de doi ani de zile nu am avut niciun fel de participare la ceea ce se intampla acum in PSD sau in USL. Practic eu nu mai am niciun fel de relevanta politica de catava vreme. "
  • Cum explica asocierea dintre doi membri PSD si un sustinator PDL in aceasta afacere: "Nu stiu cum se vede de la Bucuresti, dar in tara, cel putin, oamenii sunt personalitati distincte sau oameni de business sau oameni ai cetatii, dincolo de pasiunile politice pe care le-au avut sau le au. A face politica e un drept cetatenesc al fiecaruia, dar asta nu ne marcheaza in totalitate viata. Noi am facut un proiect care vrem sa fie un fel de infuzie de capital pentru o voce a Transilvaniei, care sa ne reprezinte pe noi, ardelenii, dincolo de faptul ca suntem romani, unguri sau avem alte categorii de definitie. (...) Ideologia noastra va fi una a storytellingului, adica vrem mai degraba sa spunem Romaniei ceva despre noi, despre ardeleni, despre transilvaneni, pentru a ne spune povestile. Pentru ca a trai in Transilvania inseamna a trai diferit, nu inseamna ceva mai bun sau mai rau decat altii, dar inseamna ceva diferit. Poate de aceea unii se intreaba cum pot sa se intalneasca la o masa cineva care a fost PSD-ist, altul care a fost PDL-ist si asa mai departe. Transilvania e un spatiu al tolerantei si al unei alte forme de integrare. (...) Dar, repet, e vorba despre un proiect de business, un proiect cultural si cred ca vom reusi sa aratam asta. 
  • Despre pozitionarea noului grup din punct de vedere al ideologiei politice, in conditiile aproprierii unui an electoral: "Nu vom avea niciun fel de ideologie, nici dreapta, nici stanga, nici centru. Deoarece comunitatea din cetatea clujeana nu este nici de stanga, nici de dreapta, nici de centru. Nevoile sunt de alta factura. Vom respecta in primul rand legile CNA in ceea ce priveste publicitatea politica. Orice exista ca reglementare in ceea ce priveste publicitatea politica. In rest, nu vom face niciun fel de politica, grila noastra va fi orientata in primul rand spre continuturi jurnalistice, spre stiri si cultura.
  • Despre extinderea activitatilor la Bucuresti: "Jurnalistii nostri sunt mult mai centrati pe orizontul de asteptari al publicului din Transilvania. In primul rand, vrem sa fim noi prezenti, sa nu luam stiri la mana a doua din Bucuresti. Pe de alta parte, in privinta extinderii, lucram la consolidarea postului in Cluj Napoca, a NCN, postul cu cea mai buna audienta dintre posturile din Cluj Napoca in acest moment, dar care mai are nevoie de o infuzie de capital, de oameni in plus. Asta se va intampla pana in toamna. In aceasta toamna si iarna vom consolida postul Transilvania Channel, il vom integra cu NCN si vom iesi pe retelele de cablu in toata Transilvania si in toata Romania. Studioul de la Bucuresti nu inseamna neaparat ca ne vom lansa pe piata bucuresteana, dar este cel mai important oras al Romaniei si acolo se intampla foarte multe lucruri importante pentru Transilvania si vrem sa aiba propria noastra tratare jurnalistica".
  • Despre parteneriatele cu presa locala: "Nu dorim sa fim autarhici. Vrem sa fim deschisi si la parteneriate cu retele locale de media - parteneriate de schimb sau de alta natura. Avem, de asemenea, un proiect de platforma virtuala care va intregra presa locala, televiziuni, ziare, pe baza unor parteneriate. (...) Ne intereseaza ce se intampla si in alte zone din tara, nu doar din Transilvania. De asemenea, vrem sa deschidem platforma noastra pentru proiecte individuale. Sunt foarte multi jurnalisti independenti, freelanceri, care mai nou se exprima cu ajutorul blogurilor (...). Sigur ca ne intereseaza foarte mult penetrarea si aici vom face un program progresiv de a iesi, pentru a putea fi cititi, vazuti in toata tara intr-o perspectiva de doi-trei ani.