CNA a amanat pana joi o decizie privind sanctionarea postului Antena 3 pentru emisiunea "Sinteza zilei" din 22 februarie, in care moderatorul Mihai Gadea l-a insultat pe presedintele CNAS, Lucian Duta, caruia i s-a adresat in termeni precum "mitocan" si "dobitoc". Dupa ore de discutii despre "gravitatea acestei abordari inadmisibile", membrii CNA nu au putut ajunge la un acord privind amenda pe care o merita postul Antena 3.

  • Ioan Onisei, membru CNA, a propus chiar intreruperea programului Antena 3 timp de zece minute - timp in care sa fie difuzat pe post doar textul deciziei de sanctionare - aratand ca postul Antena 3 a inregistrat in ultimul an circa 20 de sanctiuni pentru limbaj injurios si incalcarea demnitatii umane. Propunerea a cazut la vot, la fel ca propunerile de amendare cu 150.000, 130.000, 100.000 sau 50.000 RON.

Schimbul dur de replici intre Mihai Gadea si presedintele CNAS din emisiunea din 22 februarie a avut loc pe fondul unei discutii despre problemele bolnavilor de cancer si despre retragerea unui producator de morfina de pe piata romaneasca. De atunci, CNA a primit 36 de reclamatii la adresa Antena 3.

Pe langa emisiunea din 22 februarie, au fost analizate si emisiuni "Sinteza zilei" de la inceputul lunii. In cazul acestora, au fost reclamate replici discriminatorii la adresa unui deputat reprezentand minoritatile nationale. S-a tinut cont si de abordarea subiectului Dep. Mircea Grosaru-guvern politic, abordare care, potrivit unor membri CNA, nu ar fi respectat echilibrul si impartialitatea dezbaterii.

La sedinta CNA a fost prezent si Lucian Duta, presedintele CNAS, care a tinut sa precizeze ca, pe langa insultele ce i-au fost adresate, emisiunea a dezinformat in privinta subiectelor abordate si ca el nu a fost contactat de Antena 1 si s-a simtit nevoit sa intervina telefonic. La randul ei, reprezentanta Antena 3 la CNA a spus ca Mihai Gadea regreta reactia pe care a avut-o in emisiune.

Lucian Duta, la CNA:

  • Ati vazut probabil cum s-a si terminat emisiunea. In zilele care au urmat, dl Gadea si-a tinut cuvantul. Numai ieri au fost trei emisiuni una dupa alta in care am fost linsat mediatic. Ramane ca dvs sa apreciati ce s-a spus in aceasta emisiune si probabil in emisiunile care au urmat.
  • Interventia mea in emisiune s-a facut cu un singur scop, acela de a informa corect pacientii. A fost o interventie care m-a marcat profund, in primul rand ca doctor. (...) Nu a existat niciodata o criza a morfinei care sa puna viata pacientilor in pericol, asa cum s-a afirmat in aceasta emisiune. Faptul ca pentru o perioada scurta de timp a lipsit un anumit tip de morfina nu a pus niciodata viata pacientilor in pericol, deoarece, din punct de vedere medical, aceasta morfina putea oricand fi substituita. (...) Dl. Gadea a incercat in permanenta sa imprime cateva idei care nu au legatura cu realitatea: ca pacientii sunt in pericol, ca autoritatile statului nu isi fac datoria, ca presedintele CNAS este cel raspunzator
  • Al doilea motiv pentru care am venit in fata dvs. este ca peste un timp, mai scurt sau mai lung, ma voi intoarce in spital, unde e locul meu de munca. Mi se pare jignitor sa stai de vorba cu niste pacienti peste cateva luni de zile si sa ramai cu aceasta imagine de criminal, de mitocan si de dobitoc.
  • Ceea ce vedeti ca se intampla in tot spatiul mediatic legat de ceea ce se intampla in medicina e legat de acea taxa de clawback care supara foarte multi producatori de medicamente, dar sprijina pacientii.
  • Mi se pare anormala atitudinea dlui Gadea nu doar in calitatea sa de jurnalist, ci pentru ca este directorul postului Antena 3. (...) In urmatoarele emisiuni nu a mai spus dansul ca sunt dobitoc si nesimtit, au spus altii si l-au felicitat ca a spus acele lucruri.
  • Nu m-a contactat nimeni pe acest subiect. In prima seara nu m-a sunat nimeni de la Antena 3, in a doua seara am sunat eu. (...) De atunci nu am mai fost contactat.
  • Nu ma aflu aici pentru a cere sanctiuni dure pentru postul respectiv. Ma aflu aici pentru a trage un semnal de alarma.

Reprezentanta Antena 3, Mirela Bomboe, la CNA:

  • Dl Mihai Gadea regreta reactia pe care a avut-o in emisiune. Si-a cerut scuze si la finalul acelei emisiuni si ulterior, in emisiunile care au urmat.
  • L-am ascultat pe dl. Duta, din pacate cu niste explicatii cel putin ciudate. Am inteles ca dansul nu are nicio responsabilitate ca presedintele CNAS. Oamenii asteapta de la aceasta institutie sa le ofere sprijinul necesar.
  • Dl. Gadea a fost profund marcat de momentul respectiv, de dramele acelor oameni, a fost bombardat de mesaje in care oamenii isi spuneau pasurile. Dvs. ati vazut o mica parte din emisiune, emisiunea a fost mai lunga, destul de emotionanta.
  • Dl Gadea nu i-a spus ca este "dobitoc", i-a spus: "daca nu intelegeti asta, sunteti dobitoc".
  • Dl. Duta nu a fost intrerupt de la bun inceput, a fost intrerupt in momentul in care, neavand o explicatie pentru acele probleme, l-a atacat pe moderator.
  • Perceptia tuturor celor din emisiune a fost ca CNAS nu decontreaza medicamentele.
  • In emisiunea din 22 februarie au fost mai multe incercari de a fi contactat dl Lucian Duta.

Ce au spus, intre altele, membrii CNA, inainte sa ajunga la impasul din timpul votului:

  • Rasvan Popescu, presedinte CNA: Dezbaterea trebuia sa vada cine este responsabil de situatie. Insa nici acum, dupa atatea dezbateri, nu este clar, iar discutiile au deviat in injurii.
  • Ioan Onisei, membru CNA: Daca demersul jurnalistic era acela de a fi care sunt responsabilitatile si solutiile, el nu trebuia centrat numai pe problema Lucian Duta, puteau fi invitati oameni din minister, oameni care conduc comisii de specialitate (...) In emisiunile ulterioare dl. Gadea, care si-a exprimat regretul, a lasat invitatii sa profereze acele jigniri.
  • Narcisa Iorga, membru CNA: Limbajul mi se pare inadmisibil, oricat de grava ar fi o problema tratata, oricat de prost ar comunica institutiile statului. Limbajul este o mare problema la acest post de televiziune.
  • Dan Grigore, membru CNA: Se folosesc limbajul injurios, calomnierea oamenilor chipurile pentru a ajuta opozitia si a ajuta populatia in fata autoritatilor. E foarte periculos ca, avand o miza atat de importanta, jurnalismul se face cu asa mijloace incat insasi miza este compromisa.