​Compania care scoate celebra enciclopedie Britannica a decis sa renunte la editia tiparita, pe fondul dezvoltarii internetului si a diverselor enciclopedii online gratuite, scrie BBC. Editorii enciclopediei spun insa ca mentin versiunea online iar compania isi obtine cea mai mare parte a veniturilor din soft-uri educationale, vanzarile versiunii tiparite fiind foarte mici de ani buni. Prima editie a enciclopediei a aparut la Edinburgh, in 1768.

Britannica tiparita a ajuns la sfarsit de drumFoto: Captura YouTube

Jorge Cauz, presedinte al Encyclopaedia Britannica, spune ca acest moment nu vine prin surprindere fiindca de cativa ani vanzarile versiunii tiparite au fost la un nivel "neglijabil". Editia 2010 va fi ultima tiparita a Britannica, enclclopedie care era mandria oricarei case din Regatul Unit in anii 50'.

Jorge Cauz spune ca in era internetului enciclopediile tiparite au devenit demodate si adauga ca Britannica va mentine si imbogati in mod constant editia online care dispune de un mare avantaj: poate fi actualizata mult mai repede si poate cuprinde mult mai multe informatii decat cele 32 de volume elegante din editia "print". In plus pe internet gasesti mult mai repede termenul cautat.

Cauz considera ca principala diferenta dintre Britannica si Wikipedia tine de faptul ca prima contine un numar mult mai mic de articole, insa referitoare doar la lucrurile esentiale si supuse unei editari care face ca articolele sa fie de calitate si de incredere.

Un abonament anual la editia online Britannica este cam 70 de dolari, insa chiar si daca numarul de abonati va fi mic compania care scoate enciclopedia nu va avea probleme fiindca obtine o buna parte din venituri prin comercializarea de soft educational.