Compania media Ringier, care pe piata romaneasca detine, intre altele, cotidianul Libertatea, a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al Ejobs Group S.A., care opereaza cel mai vizitat portal de locuri de munca de pe piata locala, eJobs.ro, potrivit unui comunicat de presa. Acesta arata ca prin aceasta tranzactie Ringier Romania isi creste cota de piata in domeniul digital, "directie strategica a Grupului".

Ringier preia 70% din actiunile Ejobs Group S.A. - majoritatea actiunilor detinute de catre cei doi fondatori ai companiei, Liviu Dumitrascu si Daniel Tatar, precum si intregul pachet de actiuni detinute de catre un investitor financiar. Dumitrascu si Tatar vor ramane in companie in calitate de actionari minoritari si vor face parte din managementul eJobs.

UPDATE Ringier nu precizeaza valoarea tranzactiei. Contactat de HotNews.ro, Mihnea Vasiliu, general manager Ringier Romania, a refuzat la randul sau sa mentioneze valoarea tranzactiei. Catalin Tolontan estimeaza pe blogul sau ca este vorba despre o "tranzactie de multe milioane de euro pe piata de Internet".

Mihnea Vasiliu a precizat ca "nu ne oprim aici, luam in considerare oportunitati reale care pot exista pe piata", interesul fiind mai mare pentru platformele de tip transaction-based si mai putin pentru zona de continut care se baseaza pe veniturile din publicitate.

Mihnea Vasiliu, pentru HotNews.ro:

  • Nu ne oprim aici, luam in considerare oportunitati reale care pot exista pe piata
  • Conform strategiei grupului Ringier, suntem interesati de platforme transaction-based, nu neaparat de site-uri de continut, care sunt expuse la volatilitatea advertising-ului clasic. Ne intereseaza diversificarea, reducerea dependentei de advertising-ul clasic.
  • Aceasta nu inseamna ca spunem "nu" din prima pentru plaforme bazate pe continut, dar analizam cu atentie
  • Cumparam afaceri ajunse la maturitate, nu "new ventures"
  • Fondatorii eJobs vor conduce in continuare business-ul in calitate de co-CEO, dar sigur ca vor exista sinergii posibile cu celelalte operatiuni Ringier, la nivel de marketing, vanzari, infrastructura
  • Intreaga echipa va fi pastrata, este o afacere in care nu se cere o restructurare

Liviu Dumitrascu, citat in comunicatul de presa:

  • "Suntem mandri sa devenim parte a Grupului Ringier si avem convingerea ca aceasta este directia potrivita pentru dezvoltarea eJobs. Vom continua sa aducem valoare clientilor nostri prin inovare si concentrare permanenta asupra nevoilor lor".

Mihnea Vasiliu, general manager Ringier Romania:

  • "Achizitia eJobs.ro reprezinta urmatorul pas strategic pentru Ringier de crestere a cotei de piata in businessul digital. Ejobs este o companie foarte profitabila si prin aceasta achizitie ne consolidam pozitia pe piata online romaneasca".

Comunicatul postat pe site-ul grupului elvetian Ringier il citeaza si pe Florian Fels, CEO Ringier - Europa Centrala si de Est, potrivit caruia "achizitia eJobs este urmatorul pas strategic important pentru Ringier in efortul de crestere a cotei de business digital pe toate pietele. eJobs este o companie foarte profitabila, ce completeaza ideal prezenta noastra pe piata digitala din Romania".

Ringier si Ejobs Group au fost asistate in tranzactie de casele de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (pentru Ringier), respectiv Tuca, Zbarcea&Asociatii.

Potrivit datelor SATI, portalul eJobs a avut, in februarie, circa 1,4 milioane de vizitatori unici, 3,97 milioane de vizite si 29 de milioane de afisari. Cu o luna inainte, portalul inregistra 1,8 milioane de vizitatori unici, 4,7 milioane de vizite si 31,8 milioane de afisari.

Potrivit datelor actuale de la Registrul Comertului, Ejobs Group are ca asociati doar persoane juridice:

  • Tiger Holding Four SARL (Luxemburg) - 30%
  • Lahaie Limited (Cipru) - 35%
  • Cuvis Limited (Cipru) - 35%

Principalul concurent al eJobs.ro pe piata portalurilor de locuri de munca este BestJobs.ro (Neogen).

Este cea de-a doua tranzactie importanta a grupului elvetian Ringier pe piata locala in ultimul an, dupa preluarea Edipresse AS. Pe langa tabloidul Libertatea, Ringier mai publica, intre altele, reviste precum Unica, Bravo, Avantaje, Elle, Viva.