Presedintele-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune, Andras Istvan Demeter, a cerut, vineri, celor doua camere ale Parlamentului sa "dispuna masurile necesare" pentru a-l "absolvi de responsabilitatile" ce i-au fost conferite atunci cand a fost numit sef la Radioul public. Potrivit unei comunicari SRR, cauza invocata este faptul ca SRR primeste anual, de la bugetul de stat, mai putine fonduri decat are nevoie pentru serviciile de radiocomunicatii.

UPDATE Noul presedinte-director general al SRR va fi ales de CA al institutiei si votat in plenul comun al Parlamentului, a spus pentru Agerpres presedintele Camerei, Roberta Anastase. Ea a spus ca locul lui Demeter Andras in CA va fi luat de supleantul propus de UDMR, iar CA va alege un nou presedinte.

In solicitarea sa, seful SRR arata ca:

  • timp de 5 ani fondurile anuale alocate prin bugetul de stat pentru serviciile de radiocomunicatii au fost sub necesarul radioului public
  • SRR a facut demersuri repetate pentru rezolvarea situatiei, dar nu a primit niciun raspuns concret, iar situatia va persista "in forma agravata", in conformitate cu "previziunile comunicate recent de ministerul de resort"
  • "Iesirea din impas depaseste competentele ordonatorului principal de credite bugetare, intructat demersurile adresate succesiv tuturor autoritatilor competente au ramas fara efect si, in acelasi timp, cu toate eforturile depuse, transparentizarea tarifelor SNR si reala negociere a acestora au devenit un deziderat irealizabil.'
  • In aceasta situatie, este amenintata misiunea Radioului public, "dimensiunea strategica si statutul de serviciu public de interes national". Consecintele descrise sunt afectarea audientelor si criza financiara "in conditiile retragerii de la plata taxei pentru serviciu public de radiodifuziune a radioascultatorilor nemultumiti de scaderea calitatii receptiei sau de micsorarea ariei de acoperire cu semnal radio"
  • "Cauza acestei decizii, asa cum am aratat, este nerespectarea de catre autoritatile competente ale statului a dispozitiilor imperative ale legii de functionare a SRR, serviciu public de interes national, periclitand astfel difuzarea programelor sale". El invoca in acest sens prevederile din Legea 41/1994 potrivit careia "pentru utilizarea statiilor de emisie, a radioreleelor si a circuitelor video si fonice, datorate agentilor economici din sistemul comunicatiilor", se aproba integral fondurile necesare de la bugetul de stat.

Propus de UDMR pentru CA al SRR, Andras Demeter a fost numit la conducerea Radioului public in vara lui 2010, cand a fost schimbata si conducerea Televiziunii romane, unde presedinte a fost numit Alexandru Lazescu, propus de presedintie.

  • Dupa doi ani, conducerea TVR - aleasa cand la putere se aflau PDL si UDMR - a fost demisa de drept in momentul in care Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale SRTv pe ultimii ani. In schimb, marti, 26 iunie, Parlamentul a decis sa aprobe rapoartele pe 2009, 2010 si 2011 ale SRR, societate care a inregistrat profit in toti cei trei ani.

Faptul ca rapoartele SRR au fost validate insemna ca Andras Istvan Demeter era mentinut in functie, decizie luata chiar in ziua cand Parlamentul vota un nou consiliu de administratie la TVR - fara niciun membru PDL. Tot marti, insa, nu a fost cvorumul necesar pentru ca noul sef al CA al TVR - Claudiu Saftoiu, propus de PNL - sa fie validat.

Marti, Parlamentul a adoptat rapoartele de activitate si conturile de executie bugetara ale SRR pentru cei trei ani desi, in 12 iunie, Comisia de buget din Senat respingea conturile de executie bugetara ale Radioului pe 2010 si 2011, dupa cum scria atunci Mediafax.