Jurnalistul Claudiu Lucaci este, de joi, director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport din TVR (DEIS), pozitie ocupata tot interimar, dupa plecarea Rodicai Culcer din Televiziunea publica, de directorul pentru Emisiuni Informative din cadrul DEIS, Anca Lazarescu. Potrivit unei informari de presa, Claudiu Lucaci a fost numit in aceasta functie de noul presedinte-director general al TVR, Claudiu Saftoiu.

Claudiu LucaciFoto: Agerpres

UPDATE 2Traian Basescu a fost invitat joi seara, la Jurnal Plus difuzar de TVR1, ocazie cu care presedintele suspendat a vorbit despre actiunea de demitere si despre campania electorala pentru referendumul din 28 iulie.

UPDATE 1 Echipa de campanie a presedintelui suspendat arata intr-un comunicat de presa ca fosta sefa interimara a Stirilor TVR, Anca Lazarescu, a fost inlocuita in functie la o ora dupa o discutie telefonica referitoare la o aparitie a lui Traian Basescu la TVR 1, in aceasta seara.

Potrivit comunicatului, TVR ar incalca regulile de campanie, iar "responsabilul de campanie electorala SRTv" afirma ca la TVR emisiunile electorale incep abia luni, 16 iulie.

In comunicatul de presa al TVR este prezentata activitatea lui Lucaci la TVR si in mediul academic, dar nu apar informatii precum faptul ca a fost purtator de cuvant al guvernului Nastase (2001-2003), apoi consul general al Romaniei la Los Angeles, iar in 2009 a fost detasat de la TVR la Ministerul Tineretului si Sporturilor, condus atunci de Monica Iacob Ridzi. Prezentarea lui Lucaci, potrivit informarii de presa a TVR:

  • "Jurnalist din 1990, Claudiu Lucaci s-a alaturat echipei stirilor TVR in 1994. Din 1998 este realizator de emisiuni la Directia Emisiuni Informative si Sport. S-a remarcat ca producator al formatului de succes Ora de stiri, de pe TVR 2, coordonator al campaniei pentru promovarea Summit-ului NATO, dar si moderator - prezentator al Telejurnalului de seara. Este doctor in sociologia comunicarii, cadru didactic asociat la SNSPA si la Universitatea Bucuresti si fost membru in Comisia de Etica si Arbitraj din TVR."

Numele lui Lucaci a fost vehiculat pentru sefia Stirilor din primavara, culminand cu inceputul lunii mai, cand fostul Consiliu de Administratie al TVR a decis desfiintarea functiei de director de productie editoriala si programe, pe care o ocupa Dan Radu, un apropiat al fostului presedinte-director general Alexandru Lazescu. Atunci, din informatiile HotNews.ro, initiativa pentru desfiintarea postului respectiv a venit din partea reprezentantilor PSD in CA, care presau pentru numirea lui Lucaci la sefia DEIS (vezi mai multe despre acel caz).

  • De atunci, Claudiu Lucaci a sesizat Comisia de Etica si Arbitraj a TVR, reprosand lipsa de reactie a conducerii TVR fata de scandalul mediatic care "i-a lezat reputatia si drepturile profesionale", iar Comisia i-a dat castig de cauza lui Lucaci.