Central European Media Enterprises, compania-mama a Pro TV, a inregistrat anul trecut, din operatiunile TV din Romania, venituri totale de 134 milioane de dolari, in scadere de la 159,38 milioane in 2011, potrivit rezultatelor financiare anuntate miercuri. Profitul operational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) pentru aceleasi activitati din Romania s-a ridicat la 10,15 milioane de dolari, in scadere abrupta de la 25,9 milioane in anul precedent.

In comunicatul ce anunta rezultatele, Adrian Sarbu, CEO si presedinte al Central European Media Enterprises (CME), este citat spunand ca "vremurile dificile necesita actiuni indraznete: cresterea preturilor de publicitate si a tarifelor pentru cablu".

La nivelul intregului grup, CME - care opereaza in mai multe tari din Europa Centrala si de Est - a inregistra venituri nete totale de 772 milioane de dolari, in scadere de la 864,7 milioane in 2011. Profitul OIBDA raportat pentru intregul an, la nivel de grup, a fost de 125,422 milioane de dolari. Pierderea neta s-a ridicat la 546,3 milioane de dolari.

  • In cazul ultimului trimestru al anului trecut, CME a inregistrat la nivel de grup venituri nete de 253,3 milioane de dolari, in scadere de la 276,9 milioane in octombrie-decembrie 2011.

Segmentele in care CME a inregistrat o crestere a veniturilor in 2012 au fost divizia Media Pro Entertainment (crestere de la 187,2 milioane de dolari in 2011 la 205 milioane in 2012) si cea de New Media (de la 15,7 milioane in 2011 la 18,69 in 2012).

Adrian Sarbu, presedinte si CEO al CME, este citat in comunicat spunand:

  • "Rezultatele noastre de anul acesta au reflectat conditiile dure de piata din 2012. Vremuri dificile necesita actiuni indraznete: cresterea preturilor de publicitate si a tarifelor de cablu. Cu pozitii solide de lider pe toate pietele noastre, fara datorii ce trebuie platite pana in noiembrie 2015 si cu sprijinul actionarilor nostri majoritari, asteptam 2013 cu increderea ca putem construi pe punctele noastre forte si sa crestem veniturile. Planificam sa restructuram modelul nostru operational, sa reducem baza de costuri si sa imbunatatim structura capitalului si lichiditatea".

La inceputul acestui an companiile operate de CME in Romania si Bulgaria au avut dispute in relatia cu operatori mari de cablu - Romtelecom, respectiv Bulsatcom - ca urmare a tarifelor solicitate pentru retransmisie, iar posturile au fost scoase din grilele celor doi operatori. In cele din urma, s-a ajuns la o intelegere intre difuzor si operator in ambele cazuri, iar posturile au fost reintroduse in grile.