Directorul general al Antena 1, Sorin Alexandrescu, a fost condus la sediul DNA cu mandat de aducere joi dimineata. Procurorii DNA au anuntat intr-un comunicat oficial ca Alexandrescu este cercetat penal pentru santaj. Procurorii il acuza pe Sorin Alexandrescu ca ar fi constrans un administrator al unei firme sa semneze un contract in conditii prestabilite, impuse de inculpat, sub amenintarea ca, in caz de refuz, va da in vileag fapte presupus compromitatoare pentru persoana in cauza. In cursul serii de joi, Sorin Alexandrescu a fost retinut pentru 24 de ore, cu propunere de arest preventiv pentru 29 de zile.

Sorin AlexandrescuFoto: AGERPRES

Dumitru Dragomir, seful Ligii Profesioniste de Fotbal, a confirmat ulterior ca firma respectiva ar fi compania de cablu RCS - RDS, cu care trustul media al lui Dan Voiculescu a dus un lung razboi in ultimii ani. Potrivit comunicatului DNA, presupusul santaj ar fi avut loc in perioada 16 aprilie-24 mai a.c.

"La data de 30 mai 2013, procurorii au dispus retinerea inculpatului Alexandrescu George Sorin pe un termen de 24 de ore, urmand a fi prezentat instantei competente cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile", se arata intr-un comunicat al DNA.

Care sunt motivatiile procurorilor:

  • In perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, inculpatul Alexandrescu George Sorin, director general al ANTENA TV GROUP, a constrans un administrator al unei societati comerciale sa semneze un contract in conditii prestabilite, impuse de inculpat, sub amenintarea ca, in caz de refuz, va da in vileag fapte presupus compromitatoare pentru persoana in cauza.
  • Dosarul a fost constituit ca urmare a denuntului partii vatamate.
  • Inculpatului Alexandrescu George Sorin i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

Care sint dedesubturile incurcatei afaceri Sorin Alexnadrescu (Antena Grup) - RCS - Dumitru Dragomir

Grupul de Investigatii Politice, condus de Mugur Ciuvica (un apropiat al Antena Grup) a aratat, joi, intr-un comunicat de presa, ca incepand cu 2009, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir a fost finantata cu 1,7 milioane euro de catre RCS & RDS, adica exact aceeasi compania care, in perioada 2009 - 2011, a primit de la Liga Profesionista de Fotbal (LPF), condusa de Dumitru Dragomir, dreptul de difuzare a meciurilor din Liga I. RCS & RDS a primit dreptul de difuzare pentru meciurilor din Liga I si in sezoanele 2011 - 2014.

"Incepand cu 2009, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir a fost finantata cu 1,7 milioane euro de catre RCS & RDS. Este vorba despre Crystal Palace Ballrooms, un complex luxos de sali de evenimente aflat in imediata apropiere a Palatului Parlamentului si a Pietei Unirii din Bucuresti, pe Calea Rahovei nr. 198A. Complexul se afla in proprietatea SC BODU SRL, firma detinuta in totalitate de Dumitru Dragomir", a precizat GIP in comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, in 15 august 2009, SC BODU SRL a incheiat un contract de asociere in participatiune cu RCS & RDS. Conform acestui contract, firma lui Dragomir a incasat de la RCS & RDS suma de 1.700.000 de euro "in schimbul unor servicii si drepturi derizorii", a precizat GIP.

"Prin acest contract, RCS & RDS a platit 1,7 milioane de euro pentru a-si face publicitate la nuntile si botezurile ce urmau sa se desfasoare intr-un imobil detinut de firma lui Dumitru Dragomir. La data semnarii contractului imobilul era neamenajat astfel incat RCS & RDS s-a oferit sa-l amenajeze pe banii sai", se mai arata in comunicatul citat.

Astfel, Mugur Ciuvica a vrut sa arate ca Dumitru Dragomir ar fi fost mituit de RCS in schimbul cistigarii licitatiei pentru drepturile de televizare ale campionatului de fotbal. Procurorii sustin ca Sorin Alexandrescu ar fi folosit aceste informatii pentru a-i santaja pe cei de la RCS&RDS. Dumitru Dragomir a declarat joi seara, la B1 TV, ca le-a dat procurorilor toate detaliile cerute pentru ca "procurorii stiau totul deja!".

Informatii de context:

Antena 3 a acuzat o intrumentalizare a cazului, acuzand faptul ca DNA a publicat initial joi un comunicat cu data de marti, 28 mai, dupa care a schimbat data comunicatului in 30 mai. In opinia Danei Grecu si a lui Radu Tudor, acest lucru demonstreaza caracterul premeditat al acestui dosar.

In cursul zilei de joi, Antena 1 a afirmat, intr-un comunicat de presa, ca demersul DNA a avut loc "la initiativa unui reprezentant al companiei RCS&RDS", companie cu care Antena Group are numeroase litigii. Vezi comunicatul de presa integral

RTV a fost prima sursa de presa care a dezvaluit, citind surse DNA, ca Sorin Alexandrescu l-ar fi santajat pe administratorul RCS&RDS cu dezvaluirea unei afaceri mai vechi. Afacerea, ale carei detalii au fost publicate joi in Cotidianul, arata ca RCS&RDS ar fi platit bani unei firme a lui Dumitru Dragomir (seful Ligii de Fotbal) in schimbul drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal.

  • Sorin Alexandrescu este CEO Antena TV Group, din care fac parte posturile Antena 1, Antena 2, Euforia si GSP TV, dar nu si Antena 3, postul de stiri fiind operat de o companie separata, condusa de Mihai Gadea.
  • Sorin Alexandrescu, fost sef la Kandia-Excelent, a venit initial la conducerea Antena 1 in octobrie 2009, preluand ulterior conducerea Antena Group. El a parasit acest post in septembrie 2011, fiind inlocuit de Adrian Nanulescu, fost director business-to-business la Orange. Nanulescu nu a rezistat, insa, mai mult de jumatate de an la conducerea Antena Group, iar in martie anul trecut Sorin Alexandrescu a revenit in functia de CEO la Antena, exact in momentul in care exploda cel mai dur episod din conflictul acestui trust cu operatorul de cablu RCS&RDS, conflict soldat cu scoaterea Antenelor de pe platforma de satelit Digi.

Antena3.ro anuntase ca Sorin Alexandrescu a fost condus la sediul DNA in aceasta dimineata, lucru care s-a petrecut "in urma unei operatiuni de forta declansata de DNA", "sub pretextul unor simple audieri". Antena 3 sustine ca "pe parcursul intrevederii, calitatea sa de martor a fost brutal transformata in cea de invinuit".

B1 TV a anuntat la randul sau audierile de la DNA, afirmand ca Sorin Alexandrescu este acuzat de coruptie. Potrivit B1, care citeaza informatii neoficiale, pare sa fie vorba despre o plangere facuta de RCS-RDS, iar in urma acelei plangeri SRI si DNA ar fi organizat o actiune de supraveghere a convorbirilor telefonice si personale purtate de Sorin Alexandrescu.

  • In primavara anului trecut, RCS&RDS a decis sa scoata posturile Intact din grila de satelit Digi, invocand faptul ca Intact a cerut sapte milioane de euro pentru retransmisia acestor posturi, suma considerata mult prea mare de RCS. Incidentul a fost precedat de numeroase tensiuni intre Intact si operatorul de cablu si satelit, starnite cu doi ani inainte, pe seama parteneriatului extrem de scump pentru difuzarea meciurilor din Liga 1 pe GSPTV. In conditiile scoaterii Antenelor din grila Digi, partile s-au dat reciproc in judecata si s-au reclamat la diverse autoritati ale statului, acuzandu-se public de santaj si cerandu-si reciproc daune de zeci de milioane de euro sub diverse pretexte.

DNA a transmis joi dimineata un comunicat in care anunta ca procurorii institutiei "efectueaza cercetari penale fata de inculpatul Alexandrescu George Sorin", sub acuzatia de santaj. Comunicatul DNA:

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de inculpatul ALEXANDRESCU GEORGE SORIN, director general al ANTENA TV GROUP, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de santaj.

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:

In perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, inculpatul Alexandrescu George Sorin, director general al ANTENA TV GROUP, a constrans un administrator al unei societati comerciale sa semneze un contract in conditii prestabilite, impuse de inculpat, sub amenintarea ca, in caz de refuz, va da in vileag fapte presupus compromitatoare pentru persoana in cauza.

Dosarul a fost constituit ca urmare a denuntului partii vatamate.

Inculpatului Alexandrescu George Sorin i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Ce aparare isi construiesc Antenele

Ziaristii de la Trustul Intact acuza o incercare de fabricare a unui dosar de santaj. Radu Tudor afirma, citat pe site-ul Antena 3: "Este o incercare disperata a oamenilor lui Basescu de a gasi ceva in trustul INTACT".

Oana Stancu, realizator la Antena 3, vorbeste, la B1 TV, despre o "chestiune foarte ingrijoratoare si foarte grava" si de o "razbunare personala", in conditiile in care actualul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost obiectul a numeroase emisiuni critice ale acestui post de televiziune.

Aceasta a precizat ca premierul Victor Ponta "s-a si rugat de dl (Calin) Nistor sa fie adjunct la DNA".

"Traim din nou abuzurile pe care acesti procurori s-au invatat sa le faca", a concluzionat Oana Stancu.

Precedent pentru acuzatiile de santaj

  • In 2011, un fost angajat al trustului Intact, Stelian Negrea, a facut o serie de declaratii publice despre un departament de investigatii sub directa supraveghere a fostului sef al Antena Grup, Codrut Seres. Potrivit lui Negrea, departamentul avea drept scop sa stranga informatii "la comanda" despre diverse persoane si companii. "Mi s-au solicitat informatii despre firme care aveau contracte de publicitate cu pro TV si nu cu Antena", spunea, intre altele, Stelian Negrea la CNA, intr-o audiere ce a avut loc in acea perioada. Vezi detalii aici