Prima stire TVR despre acuzatiile de plagiat aduse lui Victor Ponta a disparut de pe site-ul Televiziunii publice din motive tehnice care au facut ca "zeci de articole sa se piarda pentru moment", sustine Televiziunea publica intr-o serie de precizari pe aceasta tema, transmise HotNews.ro. Mona Dirtu, fosta sefa a TVR Interactiv, a notat zilele trecute pe Facebook ca stirea respectiva a fost stearsa de pe site-ul stirilor TVR.

  • Mona Dirtu a mai scris ca a fost sters si textul prin care materialul respectiv a fost promovat pe contul de Facebook al tvrinfo.ro, dar ca alte texte publicate online de TVR, pe acelasi subiect, sunt in continuare accesibile, la fel si fisierul .pdf cu fragmentele din teza premierului, ce fusese atasat la materialul care nu mai exista pe site-ul institutiei. Vezi detalii aici

TVR nu face referiri la disparitia textului de promovare pe Facebook, dar ofera precizari pentru disparitia mai multor articole de pe site-ul sau de stiri. TVR spune ca aceasta are drept cauza "schimbarile succesive ale domeniului site-ului de stiri al TVR" si ca in 2013 au disparut, partial sau total, si alte materiale din 2012, precum interviuri cu Jeffrey Franks, reportaje realizate in Afganistan, alte materiale.

Institutia mai mentioneaza unde poate fi vazut in continuare materialul despre acuzatiile de plagiat sau continutul video atasat acestuia. TVR precizeaza ca "recuperarea si arhivarea materialelor (...) este in derulare. Acest proces dureaza deoarece volumul de munca este foarte mare (...)".

Precizarile TVR, integral:

"Disparitia unor articole are la baza motive tehnice si a fost cauzata de schimbarile succesive ale domeniului site-ului de stiri al TVR.

Astfel, transferul continutului de stiri de pe tvr.ro pe tvrinfo.ro (mai 2012), apoi de pe tvrinfo.ro pe tvrnews.ro (noiembrie 2012), urmata de schimbarea adresei din tvrnews.ro in stiriletvr.ro (aprilie 2013), a facut ca zeci de articole sa se piarda pentru moment.

Recuperarea si arhivarea materialelor incarcate de-a lungul timpului pe site-urile TVR - text, foto si video - este in derulare. Acest proces dureaza deoarece volumul de munca este foarte mare, adaugandu-se activitatii zilnice de actualizare a site-ului stiriletvr.ro.

Prin schimbarea domeniului site-ului de stiri, au disparut - partial sau total - mai multe articole realizate in cursul anilor 2011 si 2012. Cateva exemple:

  • Interviuri cu Jeffrey Franks, realizate de Lidia Moise, publicate pe site in februarie 2012
  • Reportaje realizate de Camelia Csiki: despre cazul Liviu Babes (martie 2012); reportaj despre Liviu Ciulei (ianuarie 2012); reportajul "Evanghelistul", realizat impreuna cu Nicolae Melinescu, corespondent TVR la acea data in SUA, despre duhovnicul presedintilor americani, reportaj publicat pe site in cursul anului 2012; reportaj despre generalul de Securitate Nicolski, publicat in 2012; reportajul "Inchisoarea copiilor", despre Targsor, publicat in 2011 si disparut in 2012.
  • Numeroase reportaje ale Alinei Grigore, realizate in Afganistan in 2012, au disparut de pe site in 2013.

Pana la recuperarea tuturor articolelor, cititorii pot vizualiza articolul la care face referire Hotnews accesand: http://m.stiri.tvr.ro/article/17447 si http://stiri.tvr.ro/test_17447_video.html#view. In versiunea mobile a site-ului tvrinfo.ro exista textul articolului http://m.stiri.tvr.ro/article/17447, iar pe site-ul stiriletvr.ro pot urmari Video cu stirea difuzata in iunie 2012 pe canalul TVR INFO, video atasat articolului la care face referire Hotnews http://stiri.tvr.ro/test_17447_video.html#view. De asemenea, pot accesa alte stiri din 2012 care se refera la acelasi subiect".