Jurnalista Ioana Ene Dogioiu de la publicatia online Ziare.com a scris, sambata, un articol de opinie despre Elena Udrea. Aceasta din urma a considerat necesar sa trimita un drept la replica la respectivul articol de opinie, in care contrazice unele dintre afirmatiile facute de ziarista. Pe blogul sau, Catalin Tolontan intervine in acest caz: Udrea "ataca parerea unui ziarist despre ea! E un caz unic in presa mondiala democratica". Doar ca nu este: un precedent a fost stabilit de aceeasi Elena Udrea, in cazul unui articol publicat in mai a.c. de ziarul Romania libera.

In articolul de opinie publicat sambata, marcat ca atare pe site si intitulat "Elena Udrea, un om cu principii", autoarea Ioana Ene Dogioiu porneste tot de la o opinie - cea a Elenei Udrea despre Monica Macovei, care n-ar avea principii. Ziarista enumera o serie de momente care ar fi relevante in discutia despre Udrea ca "om cu principii": intrarea in politica pe filiera Gusa-PSD, ascensiunea spre Cotroceni si conducerea PD/PDL via PNL, sprijinul acordat lui Cristian Popescu Piedone in alegerile din 2012, gala Bute, optiunile ei electorale de acum.

Elena Udrea a transmis, rapid, un drept la replica in urma acestui articol de opinie, drept la replica publicat, in subsolul aceluiasi material, de site-ul Ziare.com. In pozitia sa, Elena Udrea se leaga atat de fapte mentionate de ziarista in textul sau, cat si de opinii, incercand sa explice de ce a facut (sau nu) diverse dintre lucrurile mentionate de jurnalista: ca n-ar fi facut parte niciodata din PSD, a a ales sa ramana alaturi de Traian Basescu dupa ruperea Aliantei DA, ca s-ar fi asteptat la aprecieri pentru "reusita" Galei Bute etc.

  • Iar in final, Udrea ataca direct ceea ce crede ea ca s-ar afla in spatele "supararii" autoarei la adresa ei: "Nu pot sa nu ma gandesc ca supararea doamnei jurnalist este legata de poza pe care a folosit-o ca sa ilustreze articolul despre mine. Altfel ce legatura sa fie intre decolteul meu de la 20 si ceva de ani cu presupusa mea lipsa de principii?". Fotografia o prezinta pe Elena Udrea alaturi de Cozmin Gusa, mentionat in text.

Dreptul la replica transmis Ziare.com l-a determinat pe jurnalistul Catalin Tolontan de la GSP sa ia pozitie pe propriul blog:

  • "Continua prostirea noastra ca ziaristi, ceea ce nu e atit de grav pentru ca tinta a fost oricum atinsa, dar, mai ales, continua incercarea politicienilor de a ne terraforma meseria dupa regulile lor. (...) Ce face Elena Udrea? Trimite un drept la replica la o opinie, atacind parerea unui ziarist despre ea! Este un caz unic in presa mondiala democratica. Potrivit principiului "opinia este libera, faptele sint sacre", nu se trimit drepturi la replica pentru editoriale. (...) Gestul Elenei Udrea de a striga "Incorect!" in cazul unei opinii, tradeaza un reflex antidemocratic mai profund, potrivit caruia sintem perfecti si toti cei care ne critica sint dusmani si o fac cu o rea credinta detestabila, ca altfel ar vedea cit de inatacabili sintem. Elena Udrea nu si-a exprimat propria opinie, ea incearca sa o suprime pe a jurnalistei si sa o minimalizeze pe autoare."

Interventia Elenei Udrea nu este, insa, unica. Un caz recent este cel petrecut in mai 2013, cand aceeasi Elena Udrea a transmis un drept la replica ziarului Romania libera, in urma unui articol publicat de ziaristul Cristian Campeanu. Atunci, Romania libera a publicat dreptul la replica insotit de un raspuns al jurnalistului:

  • "In practica generala a presei din lumea democratica, un drept la replica se da si se publica atunci cand autorul greseste impardonabil in ceea ce priveste faptele pe care le relateaza. (...)Doamna Elena Udrea ne-a transmis un drept la replica in care nu se refera deloc la fapte, dar revarsa asupra noastra un potop de adjective. Doamna Udrea nu pare sa priceapa deloc cum stau lucrurile cu presa libera si cu faptele. (...)"