Compania Pro TV declara, intr-un comunicat de presa transmis marti dupa-amiaza, ca perchezitiile anuntate in cursul diminetii, la mai multe societati si persoane fizice din Bucuresti si Ilfov, sub suspiciunea de evaziune fiscala nu vizeaza Pro TV, ci au "drept obiect relatii comerciale pe care firmele vizate, societati comerciale din toata industria media, le-au avut din anul 2009". Pro TV precizeaza "ca-si rezerva dreptul de a actiona in consecinta" in cazul in care numele sau activitatea sa sunt asociate cu investigatia autoritatilor. Televiziunea face trimitere la un anunt al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, care precizeaza ca aceasta cauza are ca obiect savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu estimat la 5,4 milioane lei.

UPDATE Procurorul Razvan Gherghe, purtator de cuvant in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca mai multe firme fondate de Adrian Sarbu, inclusiv Mediafax, "nu au legatura cu obiectul cauzei" in actualele cercetari. Evenimentul Zilei a scris azi ca acele firme ar fi vizate de procurori. EvZ a mai mentionat trei companii din domeniul productiei cinematografice - Media Pro Entertainment, Media Pro Studios, Domino Production. Despre acestea sau despre alte firme ce ar putea fi vizate de perchezitii, Razvan Gherghe a refuzat sa faca orice comentariu: "Singurele informatii oficiale sunt cele din comunicat". Intrebat daca in cadrul sau la originea cercetarilor exista o plangere venita din partea CME (compania-mama a Pro TV si Media Pro Entertainment) sau reprezentanti Pro TV, el a raspuns: "Nu. A fost sesizare din oficiu".

Vezi comunicatul Parchetului la finalul acestui articol.

Comunicatul Pro TV:

Compania Pro Tv SA nu este sub investigatie

Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a anuntat in aceasta dimineata ca efectueaza cercetari intr-un dosar ce vizeaza activitatea a 28 de societati comerciale si persoane fizice care au legatura cu industria media si cinematografia. Cauza are ca obiect savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 5,4 milioane de lei si spalare de bani, cu un prejudiciu de 23 de milioane de lei.

Mentionam ca PRO TV SA nu este cercetata in aceasta investigatie a parchetului bucurestean si ca la sediul sau din bulevardul Pache Protopopescu nu a avut si nu are loc nicio perchezitie.

Investigatia la care face referire Parchetul are drept obiect relatii comerciale pe care firmele vizate, societati comerciale din toata industria media, le-au avut din anul 2009.

PRO TV atrage atentia ca orice asociere intre investigatia autoritatilor si numele sau activitatea companiei PRO TV SA aduce grave prejudicii acesteia si isi rezerva dreptul de a actiona in consecinta.

Comunicatul la care face trimitere Pro TV este cel trimis de Parchetul de pa langa Tribunalul Bucuresti. Spre deosebire de cel trimis de IGPR, care mentioneaza ca "30 de societati comerciale (...) ar fi creat un prejudiciu de 5.000.000 de euro", comunicatul Parchetului mentioneaza un "prejudiciu estimat la suma de de 5.400.000 lei". Tot Parchetul mentioneaza ca aceasta cauza are ca obiect savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani, ca sumele de bani spalate se ridica la aproximariv 23.000.000 de lei si ca in aceasta cauza s-a inceput urmarirea penala in rem. Parchetul precizeaza ca sunt vizate persoane fizice si sediile unor persoane juridice din domeniul media.

O nota ce insoteste comunicatul Parchetului mentioneaza ca "Urmare a informatiilor aparute in mass-media si in vederea unei corecte informari, facem precizarea ca perchezitiile efectuate in data de 01.04.2014 nu vizeaza locuinta numitului SARBU ADRIAN si nici sediul PRO TV din Bucuresti, b-dul Pache Protopoescu, nr.109, sectorul 2."

Comunicatul Parchetului:

ROMANIA

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL DE PE LANGA TRIBUNALUL BUCURESTI

01.04.2014

C O M U N I C A T

La data de 01.04.2014, procurori din cadrul Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti efectueaza un numar de 28 de perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov la domiciliile unor persoane fizice si sediile unor persoane juridice din domeniul media, intr-o cauza avand ca obiect savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.

Din datele si probele administrate in cauza rezulta indicii rezonabile de sustragere de la plata obligatiilor fiscale datorate catre bugetul de stat, mecanism prin care s-a produs un prejudiciu estimat la suma de 5.400.000 lei.

De asemenea, rezulta indicii rezonabile ca sumele de bani spalate se ridica la aproximativ 23.000.000 lei.

Perchezitiile au ca obiect ridicarea unor documente de evidenta contabila necesare probatoriului si solutionarii cauzei.

In cauza s-a inceput urmarirea penala in rem.

Cercetarile sunt continuate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Activitatile au fost desfasurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Roman de Informatii si A.N.A.F. ¬ Directia Generala Antifrauda Fiscala.

Facem precizarea ca inceperea urmariri penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE DIN CADRUL PARCHETULUI DE PE LANGA TRIBUNALUL BUCURESTI