Intact Media Group a anuntat luni semnarea unui parteneriat comercial multi-anual cu UPC/Focus Sat, conform cu strategia companiei de iesire din must carry, adica din lista posturilor pe care cablistii sunt obligati sa le retransmita fara conditionari tehnice sau financiare. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Intact au explicat ca trustul a incheiat un acord cu UPC pentru reintrarea Antenelor pe Focus Sat, divizia de satelit a operatorului de comunicatii. Acordul pregateste momentul in care posturile Intact vor iesi din must-carry, ceea ce va insemna ca UPC va fi nevoit sa plateasca Antenelor pentru a le retransmite pe cablu, au mai spus acestia.

  • "Parteneriatul intra in vigoare incepand de la 1 septembrie si include, pe langa distributia posturilor Antena 1, Antena 3, Antena Stars, Euforia,  ZU TV si platforma online Antena Play. Telespectatorii televiziunilor noastre abonati la UPC Focus Sat vor putea urmari, astfel, o oferta irezistibila de programe de televiziune, reunite si in varianta online, prin intermediul Antena Play", se arata in comunicatul grupului Intact.

Ce este principiul "must carry"

Principiul "must carry" este stipulat in Legea Audiovizualului, Art. 82, si prevede, practic, ca distribuitorii de cablu trebuie sa includa in oferta lor programele televiziunii publice si posturile private aflate sub juristidctia Romaniei, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare. Principiul nu este aplicat si operatorilor DTH (satelit).

In prezent, Antenele sunt incluse in lista posturilor pe care cablistii sunt obligati sa le retransmita conform Legii Audiovizualului, fara conditionari tehnice sau financiare (lista must carry).

UPC este obligat in acest moment, prin lege, sa retransmita Antenele fara sa plateasca vreun ban catre Intact, dar pentru retransmisia pe Focus Sat, divizia DTH a UPC, ar fi trebuit sa plateasca.

Romanii care sunt abonati TV la operatorul de televiziune prin satelit Focus Sat nu mai pot viziona, incepand din 6 februarie 2014, 5 canale apartinand Antena Group (Antena 1, Antena Stars, Euforia Lifestyle, GSP TV si Antena 3). Anuntul a fost facut in 5 februarie, de Antena Group care a spus ca nu a acceptat oferta Focus Sat pentru retransmisia posturilor sale TV.

Drept reactie, Focus Sat a anuntat in 6 februarie ca scoate temporar din grila aceste canale, acuzand conditii si costuri inacceptabile solicitate de Antena Group. Pana la rezolvarea disputei, Focus Sat anunta ca pentru a compensa absenta temporara din grila a canalelor Antena Group, introduce 5 noi canale, fara costuri suplimentare, in pachetul de baza: Discovery Science, Discovery World, History Channel, National Geographic Wild si Bollywood TV.

Antenele si-au anuntat anterior in relatia cu partenerii intentia de a iesi din lista must-carry.

In vara anului trecut, Pro TV a instiintat CNA ca iese din grila "must carry", adica din lista posturilor libere la retransmisie pe care operatorii de cablu trebuie sa le distribuie. Acest lucru inseamna ca societatile de cablu trebuie sa ceara acordul Pro TV pentru a retransmite postul si sa plateasca pentru a-l putea retransmite catre abonati.