Agentia Nationala de Presa AGERPRES, care a realizat brosura in care steagul Germaniei aparea peste conturul hartii Frantei, se plange, joi, de "atacuri la adresa prestigiului si imaginii" sale si cere respect din partea politicienilor si a celorlalti jurnalisti.

Steinmeier, Aurescu si harta buclucasaFoto: Captura afp

"Avand in vedere ultimele atacuri la adresa prestigiului si imaginii AGERPRES, facem un apel atat catre politicieni, cat si catre colegii din media, sa trateze cu respect munca angajatilor din Agentia Nationala de Presa, institutie publica ce implineste, in data de 27 martie 2015, 126 de ani de la infiintare", se arata intr-un comunicat de presa emis de AGERPRES.

Pe 9 martie, agentia de stiri a statului roman si Ministerul de Externe au facut o gafa diplomatica mediatizata inclusiv de presa internationala. Aflat in vizita la Bucuresti, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a primit de la omologul sau roman, Bogdan Aurescu, un cadou insolit: o brosura in care, pe coperta, apare steagul german imprimat pe harta ... Frantei, a scris agentia internationala de stiri France Presse.

AGERPRES, care a avut initiativa oferirii acestui cadou oficialului german, a recunoscut imediat ca brosura "a fost imprimata intr-un singur exemplar de catre Agerpres, exemplarul oferit de ministrul Bogdan Aurescu omologului german Frank-Walter Steinmeier".

"Imprimarea gresita a fost o greseala tehnica din partea Agerpres, pe care ne-o asumam si pentru care ne cerem scuze atat Ministerului Afacerilor Externe roman, cat si Ministerului Afacerilor Externe german", a comunicat AGERPRES.

In urma gafei, directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a fost audiat de Comisia pentru cultura a Cemerei Deputatilor, o serie de parlamentari criticand cheltuielile efectuate de agentie pentru deplasrile externe ale directorului.

Potrivit evz.ro, doua miliarde de lei vechi (202.666,60 RON) este suma cheltuita de Agentia Nationala de Presa doar pentru deplasarile externe si interne ale directorului Alexandru Giboi si ale insotitorilor sai, de la momentul preluarii conducerii, pe 25 februarie 2013 pana in prezent.

"Suma deplasarilor redactorilor, reporterilor este mult mai mare decat suma deplasarilor mele", s-a justificat Alexandru Giboi, contactat de EVZ.