Marea batalie dintre editorii de presa cu traditie si nativii digitali precum Huffington Post sau Buzzfeed, pentru atentia consumatorilor de stiri, se ascute pe masura ce oamenii adopta tot mai mult modelul informarii pe mobil si prin retele sociale, consumul de Internet pe desktop scade, la fel - in multe tari - si consumul de informatii TV, iar consumul de stiri video online creste semnificativ. Acestea sunt principalele concluzii ale celui mai nou "Digital News Report", dat publicitatii de Reuters Institute.

Cifre la zi in Digital News ReportFoto: Reuters Institute
  • Studiul se bazeaza pe un sondaj realizat de compania de cercetare YouGov in randul a 20.000 de consumatori de stiri online din 12 tari dezvoltate din intreaga lume: SUA, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Franta, Italia, Spania, Danemarca, Finlanda, Brazilia, Japonia si Australia.

Sumar video al raportului Reuters:

Studiul prezinta, pe larg, tendintele ce se fac simtite in toate tarile analizate si pentru diversele tipuri de consum media. O concluzie centrala este faptul ca platformele traditionale de informare, in special televiziunea, pastreaza un rol major in informarea populatiei. In schimb, apar diferente substantiale, de la o tara la alta si de la o generatie la alta, in felul cum este gasita, consumata si distribuita informatia.

Potrivit raportului Reuters:

  • Smartphone-ul devine mediul definitoriu pentru stirile digitale - intr-o masura mult mai mare, in special la generatiile tinere, decat tabletele, telefonul avand un impact profund asupra consumului de informatie, asupra formatelor si modelelor de afaceri media.
  • In multe tari, adoptarea tot mai larga a formatelor vizuale online si a social media coincide cu o scadere a audientelor pentru stirile TV, mai ales in randul tinerilor de sub 35 de ani.
  • Facebook si aplicatiile sale Instagram si WhatsApp isi intaresc pozitia esentiala in gasirea, discutarea si distribuirea stirilor
  • Se intensifica batalia pentru audiente globale online intre noii jucatori, de tipul Huffington Post si Buzzfeed, si institutii consacrate de presa scrisa sau TV cu o prezenta online solida - de la The Guardian si New York Times la BBC si CNN.
  • Creste nemultumirea consumatorilor in privinta publicitatii online, manifestata prin adoptia rapida a programelor de blocat reclame si protestele fata de granitele tot mai neclare intre partea editoriala si publicitate

Studiul pe larg poate fi consultat aici