Doi dintre redactorii-sefi adjuncti ai ziarului Romania Libera, Laurentiu Mihu si Gabriel Bejan, nu mai lucreaza de azi la aceasta publicatie, despartirea fiind facuta oficial prin acordul partilor, potrivit informatiilor HotNews.ro. Si redactorul-sef Dan Turturica si-a dat demisia, dar este inca in preaviz.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE

  • Noul coordonator editorial, Razvan Chiruta, a confirmat ca preia fraiele redactiei intr-un mesaj pe Facebook: "Am preluat de astazi, cu titlu interimar, conducerea editoriala a cotidianului Romania libera. Momentan, sunt in situatia unui pilot care trebuie sa tina in aer un avion care mai are cativa litri de combustibil in rezervor. Sa speram ca vom ateriza cu bine."
  • La randul sau, Laurentiu Mihu scrie, intr-un post scriptum la ultimul editorial in care se refera si la soarta presei: "Dupa sapte ani si o luna petrecuti alaturi de dumneavoastra parasesc redactia cu speranta ca veti ramane pe mai departe ochiul critic pe care numai un girant al valorilor pe care acest ziar le-a promovat si aparat cu indarjire il poate avea." In editorial, Mihu noteaza intre altele: "Sanatatea, Justitia, Armata, Internele, Mass-media sunt, teoretic, in serviciul public, dar oare cum se si pot ele achita de aceasta uriasa responsabilitate, in conditiile in care in maruntaiele lor procesele metabolice nu difera azi prea mult de cele de acum 10, 15 sau 20 de ani? De la actul medical, la cel de educatie si pana la cel de informare a publicului larg, totul e inca alterat de o tesatura de interese ce pare impenetrabila, de un arbitrar care, daca va fi pe mai departe lasat spre infruntare numai in seama unor, sa zicem, mohicani, atunci degeaba mai discutam in continuare despre Romania aia pe care vrem sa o luam inapoi."
  • Gabriel Bejan scrie, la randul lui, pe Facebook: "Dupa 9 ani de munca, din care 7 in functii de conducere, am incetat orice colaborare cu Romania libera. A fost o decizie pe care am luat-o cu ceva vreme in urma, dar pe care am materializat-o in scris aseara. Ar fi multe lucruri de spus despre trecut, dar deja trecutul nu mai are nici o valoare. Iar viitorul Romaniei libere, oricare va fi el, nu ma mai priveste in nici un fel. Nu-mi ramane, asadar, decat sa le urez mult succes fostilor colegi de la Rl."

Conducerea editoriala a ziarului ar urma sa fie preluata de Razvan Chiruta, de la Departamentul de Publicistica, in conditiile in care pozitia de redactor-sef ar fi fost propusa mai multor oameni din redactie, care au refuzat insa.

Plecarea celor trei vine dupa mai multe luni de conflicte intre redactie, pe de o parte, si managementul asigurat de Adrian Rus si patronul Dan Adamescu, pe de alta parte. Tensiunile au fost generate de intarzierea salariilor, de neintelegerile legate de management si de reprosurile pe care proprietarul le-a adus jurnalistilor, cum ca nu l-ar fi ajutat in cazul problemelor acestuia cu fostul premier Victor Ponta.

In urma cu doua saptamani aparusera si informatii ca Rares Bogdan de la Realitatea TV ar fi urmat sa vina la Romania Libera intr-o pozitie de conducere, insa acest lucru nu s-a realizat pana acum. Rares Bogdan a conditionat venirea de rezolvarea unor probleme precum intarzierile salariale.

La inceputul acestei saptamani, managerul Adrian Rus a promis inca o data redactiei ca problema salariilor va fi rezolvata, dar treptat pana in primavara. Pe 4 decembrie abia urma sa fie platiti banii pentru luna septembrie.