Ordonanta antirebate, care a dat bataie de cap agentiilor de media, ar putea sa dispara cu totul, scrie Pagina de Media. Potrivit sursei citate, doi deputati au initiat o propunere legislativa pentru abrogarea cu totul a ceea ce a mai ramas din ordonanta de urgenta initiata in 2013 de guvernul Ponta, ce vizeaza modul in care se face achizitia spatiului publicitar la televiziuni si radiouri.

Cei doi parlamentari si-au motivat propunerea prin faptul ca efectul ordonantei nu a fost "cel scontat", iar profiturile agentiilor de media au fost grav afectate. In plus, "cresterea cifrelor de afaceri pentru radiodifuzori nu au fost de natura sa genereze profituri", se arata in expunerea de motive a celor doi deputati.

Documentul celor doi deputati - Florin Paslaru (PSD) si Razvan Horia Mironescu (PNL), a fost depus la Camera Deputatilor luni, 21 martie, si a fost inregistrat pentru dezbatere.

Ordonanta 25 a fost publicata in aprilie 2013 fara ca Guvernul sa se consulte cu piata de publicitate, iar de atunci a suferit mai multe modificari, pana la forma la care a fost introdusa in Legea audiovizualului.

Varianta in vigoare a prevederilor ordonantei, pe care cei doi deputati o vor abrogata:

  • (1) Achizitionarea de spatiu publicitar televizat de catre beneficiar se poate face fie direct de la radiodifuzor, fie printr-un intermediar (agentie sau regie).
  • (2) In cazul in care achizitionarea spatiului publicitar televizat se face printr-un intermediar, contractele vor fi tripartite, la cererea oricareia dintre parti.
  • (3) In ambele cazuri prevazute la alin. (1), radiodifuzorul va emite catre beneficiarul publicitatii televizate sau, dupa caz, catre intermediar facturi aferente achizitionarii de spatiu publicitar televizat, in care va fi evidentiat orice rabat sau avantaj tarifar, indiferent de natura acestuia, acordat de catre radiodifuzor, conform contractului.
  • (4) In cazul contractelor derulate prin intermediar, acesta va emite facturi aferente serviciilor de intermediere corespunzatoare prevederilor contractului. Intermediarii nu pot primi alta plata sau contraprestatie decat cea pentru remunerarea serviciilor prestate si nici vreun avantaj material, indiferent de natura acestuia, din partea radiodifuzorului.
  • (5) Orice act juridic incheiat cu incalcarea dispozitiilor prezentului articol este nul.