Conglomeratul american Time Warner, ce controleaza compania-mama a Pro TV, Central European Media Enterprises (CME), poarta cu grupul AT&T discutii ce includ posibilitatea unei fuziuni, scrie Bloomberg. Orlando Nicoara noteaza pe blogul sau ca AT&T nu detine operatiuni in zona Europei de Est, unde este activa CME, facand totodata trimitere la noi speculatii privind o eventuala preluare a CME de catre un fond ceh.

Bloomberg scrie, pe surse, ca reprezentanti ai conducerii AT&T si ai Time Waerner s-au intalnit in ultimele saptamani pentru a discuta "diverse strategii de business, inclusiv o posibila fuziune". Discutiile ar fi insa in faza preliminara si s-au concentrat mai mult pe intarirea relatiilor dintre companii, decat pentru stabilirea unei tranzactii anume.

  • Tot Bloomberg noteaza ca, potrivit unei surse, Jeff Bewkes, CEO Time Warner, ar fi dispus sa vanda in cazul in care considera ca o eventuala oferta este corecta. Publicatia citata noteaza ca, in 2014, conducerea Time Warner a respins o oferta din partea grupului 21st Century Fox, detinut de Rupert Murdoch, ce a evaluat Time Warner la peste 75 miliarde de dolari.

Orlando Nicoara face legatura intre aceasta informatie si o speculatie care circula in Cehia si care a fost preluata de publicatia de monitorizare si analiza financiara Seeking Alpha, potrivit careia grupul CME ar putea fi tinta unei incercari de achizitie.

Analistul Seeking Alpha arata ca CME este, in prezent, atat de dependenta financiar de Time Warner - in numele unor imprumuturi de peste 500 de milioane de dolari (circa jumatate din totalul datoriilor CME) - incat actiunile companiei ce opereaza posturi in mai multe tari central si est-europene, inclusiv Romania, au esuat in ultimul an sa creasca intr-o maniera notabila.

  • Potrivit speculatiilor citate, aceasta situatie, coroborata cu procesul continuu de consolidare de pe piata media din regiune, precum si interesul unor grupuri de investitori de a-si intari influenta, ar face din CME tinta unor incercari de achizitii, cel putin pe piata ceha si slovaca.

Speculatiile citate fac trimitere la "negocieri" intre compania ceha de investitii Penta Investment si CME, Penta detinand deja un numar considerabil de publicatii pe pietele din Cehia si Slovacia.

Orlando Nicoara comenteaza pe blogul sau, in legatura cu acestea:

  • "Daca CME vinde operatiunile din Cehia si Slovacia, renunta la 44% din business-ul sau, ramanand sa opereze pe pietele din Croatia, Bulgaria, Slovenia si Romania. E greu de crezut ca CME va continua sa opereze doar pe cele 4 piete si e foarte probabil ca va cauta exituri pentru televiziunile din cele 3/4 tari (probabil Croatia si Slovenia pot fi luate la pachet). Daca TimeWarner se vinde atunci managerii CME deja cauta solutii de exit."