¬Sefii echipei editoriale a ziarului Romania libera au anuntat marti redactia ca isi dau demisia, pe fondul intentiei patronatului de a face restructurari masive ce-l vizeaza si pe directorul editorial Sabin Orcan, potrivit informatiilor HotNews.ro. Mai multi reprezentanti au confirmat pentru HotNews.ro aceasta decizie, ce urmeaza sa fie aplicata dupa ce patronul va anunta schimbarile dorite intr-un comunicat oficial si dupa ce vor expira preavizele fiecaruia. Despre valul de plecari a scris si Paginademedia.ro.

Potrivit jurnalistilor contactati de HotNews.ro, este vorba despre intreaga echipa de conducere a ziarului. Cotidianul este condus, in prezent, de:

  • Sabin Orcan - director editorial
  • Razvan Chiruta - redactor-sef
  • Catalin Prisacariu - redactor-sef adjunct
  • Petre Badica, Mihai Duta, Sabina Fati, Mircea Marian, Silviu Sergiu - senior editori

Cotidianul este detinut in prezent de Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu.

UPDATE Sabin Orcan a confirmat, pe contul sau de Facebook, plecarea de la Romania Libera.

"Intrucat vad ca mi-au luat-o inainte stirile de media, va sunt dator cu niste explicatii despre ce se intampla la Romania libera.

1. Da, este adevarat ca am decis, de comun acord cu patronatul, sa inchei colaborarea cu acest ziar. Urmeaza o perioada de tranzitie, dupa care drumurile noastre se despart.

2. Motive sunt mai multe, nu o sa intru acum in detalii. Cert este ca, dupa o binemeritata pauza, ma voi dedica altor proiecte. Unul jurnalistic, altul... cinematografic!

3. Nu o sa comentez in numele colegilor pomeniti de presa; fiecare poate sa o faca dupa cum considera de cuviinta.

4. Le multumesc, pe aceasta cale, tuturor celor care m-au insotit in aventura nebuneasca de a relansa Romania libera la 140 de ani de la prima aparitie. Si dumneavoastra, celor care ne cititi!

5. Stati fara grija, nu dispar nicaieri, ma puteti urmari in continuare. Deocamdata, aici si pe B1 TV".

Potrivit surselor HotNews.ro, patronatul doreste, invocand ratiuni economice, schimbari masive in echipa redactionala si plecarea lui Sabin Orcan. Sabin Orcan declarase insa pentru Paginademedia.ro ca "ma despart in mod amiabil de ziar, cu acordul partilor. Urmeaza sa ma dedic altor proiecte".

Alti jurnalisti din conducere au spus pentru HotNews.ro ca si-au anuntat decizia de a demisiona, dar ca nu doresc sa comenteze momentan, pana cand patronatul va da un comunicat oficial, asteptat "astazi sau maine".

Unii dintre demisionari au declarat pentru HotNews.ro ca pleaca:

  • Mircea Marian: "Voi pleca de la Romania libera impreuna cu Sabin Orcan, care a fost cel mai bun sef pe care l-am avut in ultimii ani".
  • Catalin Prisacariu: "Patronatul vrea restructurare masiva, Sabin s-a opus. In conditiile acestea, au decis sa intrerupa colaborarea. Noi ceilalti am decis sa pastram echipa si sa vedem ce facem mai departe. Dar e clar ca nu mai puteam ramane aici".

Potrivit unor surse, si o parte dintre reporterii echipei si asa restranse a ziarului ar urma sa plece.