CNA a decis, joi, sa acorde licenta audiovizuala postului Infoline TV, care va difuza in proportie de 90% informatii despre meteo, starea mediului sau trafic, iar restul de 10% publicitate si divertisment. Consiliul vrea sa asigure, astfel, concurenta privata pe aceasta nisa postului TVR Info, pentru care televiziunea publica a obtinut o licenta similara la finele lui februarie.

Mai mult, se pare ca proiectul Infoline TV, prezentat in sedinta de astazi a CNA, seamana cu cel prezentat de Radiocom SA, in acelasi timp cu TVR-ul, dar care nu a primit licenta pe motiv ca actionarul companiei este statul prin Ministerul Comunicatiilor.

Postul Infoline TV a primit licenta audiovizuala pentru transmisia prin satelit si va difuza, printre altele, informatii despre vreme, traficul auto, feroviar si aviatic, starea drumurilor si sanatate publica din primele 30 de orase ale tarii si punctele cheie din Bucuresti, avand ca public tinta persoanele cu varste cuprinse intre 35 si 64 de ani - "persoane care iau deciziile in gospodarie", potrivit responsabilului de proiect, Florin Tolas.

Tolos mai spune ca postul ar putea incepe difuzarea programelor în maximum un an, si ca, pentru început, Infoline TV va avea 25-30 de angajati. Postul va difuza programe achizitionate, in procent de 20%, si 80% productie proprie.

Membrul CNA Gelu Trandafir a remarcat, in timpul discutiilor pe acest subiect, ca proiectul prezentat de societatea Adria Flux SRL Bucuresti, cea care a solicitat licenta pentru postul Infoline TV, seamana, in mare parte, cu cel prezentat de reprezentantii Societatii Nationale de Radiocomunicatii SA (Radiocom SA), pe 26 februarie, dar care nu a primit licenta audiovizuala pentru un post de televiziune similar, nefiind considerata oportuna atat timp cat actionarul companiei este statul prin Ministerul Comunicatiilor.

La acea vreme, CNA a acordat licenta doar postului public de televiziune pentru postul TVR Info, care urma sa difuzeze tot informatii de tip meteo, trafic, etc.

"Acest proiect a fost pe piata fara copyright si, prin urmare, au fost si altii care au incercat sa-l foloseasca", a explicat Florin Tolas, care a recunoscut, totodata, ca a lucrat si pentru proiectul initiat de Societatea Nationala de Radiocomunicatii.

Singura diferenta semnificativa intre proiectul prezentat, astazi, de Adria Flux SRL Bucuresti si proiectul Societatii Nationale de Radiocomunicatii, care nu a avut succes in fata CNA, este data de valoarea investitiei, care se ridica la 4,1 milioane de euro, in cazul societatii private, si care era de doar 1,1 milioane de euro pentru proiectul companiei la care actionar este statul - Radiocom SA, aceasta avand, deja, asigurata infrastructura.