Sapte mari publicatii din Franta au semnat un protocol cu operatorul de telefonie France Telecom pentru a testa "ziarul electronic", un nou aparat cu touch-screen care reproduce cel mai fidel printul ziarelor obisnuite, anunta International Herald Tribune. In experimentul "Read&Go", 120 de persoane din Franta au primit "ziarul electronic" care le permite sa descarce continutul a sapte mari publicatii (Le Monde, Le Figaro, Le Parisien, Liberation, un cotidian de sport, L'Equipe, un ziar de afaceri, Les Echos si saptamanalul Telerama) prin reteaua France Telecom.

Cu 24 de milioane de abonati in Franta, compania de telefonie dispune de o audienta considerabila pentru noul serviciu si doreste, astfel, sa dea un impuls retelei sale mobile de mare viteza.

France Telecom nu este prima companie care experimenteaza tehnologia "ziarului electronic". "Kindle", aparat vandut de Amazon.com in Statele Unite, le permite clientilor sa se aboneze la versiunile electronice a 19 ziare din toata lumea. Amazon planuieste sa vinda "Kidle" si pe pietele din afara Statelor, dar nu a fost anuntata o data anume.

Cu toate aceastea, "Read&Go" include ceva ce il diferentiaza de "Kindle" si alte proiecte de acest gen: reclamele. Desi deocamdata sunt doar cateva reclame de test, daca experimentul va avea succes si sistemul va fi introdus pe piata, France Telecom si ziarele afiliate la proiect intentioneaza sa vanda spatiu publicitar si sa imparta profitul intre ele, informeaza IHT.

France Telecom nu a stabilit inca toate detaliile programului, cum ar fi distributia veniturilor sau cum vor fi oferite abonamentele, dar Paul-Francois Fournier, director la France Telecom, a declarat ca doreste sa ajute ziarele sa prospere in domeniul on-line: "Noi suntem aici sa le oferim suportul pentru transformare, sa-i ajutam sa reuseasca in lumea digitala, nu sa le facem noi treaba. Nu suntem jurnalisti prea buni".

Veniturile din publicitate pentru cotidianele nationale din Franta au scazut cu 9 procente anul trecut.

Fournier a declarat ca editiile ziarelor de pe "Read&Go" vor fi diferite de versiunile on-line, de cele de pe mobil si cele printate, dar ca vor imprumuta elemente din toate trei. Articolele vor semana cu cele printate, dar vor fi updatate constant. Reclamele, asemanatoare cu cele printate, vor avea in schimb si o doza de interactivitate, cum sunt cele de pe Internet.

"Proiectul va fi a un supliment pentru editia tiparita, la fel cum e versiunea on-line si cea pentru mobile. Acesta nu va inlocui ziarul obisnuit, dar speram ca, daca va avea succes, sa devina un nou tip de suport", a declarat pentru IHT Pascal Laroche, directorul editiilor digitale ale Liberation.

Inca nu se stie cat vor costa dispozitivele dar, in test, France Telecom foloseste un dispozitiv produs de iRex Technologies, aparat vandut deja de un ziar olandez abonatilor sai la pretul de 500 de euro.