Despartirea trustului Intact de Mihai Craiu, director general la Jurnalul National si Saptamana Financiara, este urmata de o disputa in instanta intre Craiu si ceilalti actionari ai companiei Saptamana Financiara. Mihai Craiu contesta o hotarire a Adunarii Generale a Actionarilor de la finalul lunii septembrie, prin care acesta a fost revocat din functia de administrator unic si inlocuit de Gabriela Vranceanu Firea. Catalin Tolontan face, luni, pe propriul blog legatura intre aceasta disputa si valoarea publicatiei respective, evaluata diferit de cele doua parti implicate in proces.

Contactat de HotNews, Mihai Craiu a refuzat sa faca orice comentariu pe aceasta tema. Pe de alta parte, Gabriela Vranceanu Firea a explicat ca discutiile cu Mihai Craiu pe tema preluarii pachetului de 22,5% detinut de acesta in cadrul companiei Saptamana Financiara exista inca din vara, cand trustul Intact a anuntat despartirea de cel care a administrat Saptamana Financiara, Jurnalul National si publicitatea in publicatiile editate de aceste companii. Gabriela Firea a afirmat ca in instanta este contestata decizia AGA din 29 septembrie a.c., prin care Craiu a fost revocat ca administrator unic.

Dosarul in care Mihai Craiu apare ca reclamant a fost inregistrat la Tribunalul Municipiului Bucuresti la 13 octombrie, are ca obiect actiunea in anulare a hotararii AGA si are ca termen de judecata data de 5 decembrie 2008.

Camelia Voiculescu detine 67,5% din actiuni la "Saptamana Financiara", Mihai Craiu - 22,5%, iar Gabriela Vranceanu Firea - 10%.

Catalin Tolontan scrie pe propriul blog ca "Voiculescu i-ar fi propus lui Craiu 600.000 euro contra 23% din actiuni, dar estimarea afacerii la 2,5 milioane euro nu i-a convenit actionarului minoritar, care i-a spus sefului Intact ca vrea <<23% din cel putin 10 milioane, desi eu cred ca valoarea SF este de 20 de milioane>>".

Gabriela Firea a spus ca din informatiile pe care le detine, actionarul majoritar i-a oferit lui Mihai Craiu circa 600.000 de euro pentru pachetul sau de actiuni, dar ca acesta din urma a cerut 2,5 milioane euro.

Potrivit lui Tolontan, "certe sint insa rezultatele financiare: profit de aproape 400.000 de euro in 2007. Conform estimarilor lui Mihai Craiu facute in fata fostilor colegi inainte de plecare, el a lasat saptaminalul pe plus la jumatatea lui 2008 si sustine ca ar fi adus, in calitate de manager, un profit de aproape 900.000 de euro pe total an. Saptamina Financiara a inregistrat prima luna pe pierdere a lui 2008, situatie pe care: 1. Redactia o explica prin faptul ca vinzarile de publicitate se faceau prin firma lui Craiu si acestea acum abia se reaseaza. 2. Craiu o priveste ca pe un model de management defectuos".

La mijlocul lunii august, cand a anuntat incetarea colaborarii cu Mihai Craiu, trustul Intact specifica faptul ca de la 1 octombrie Marius Tuca urma sa ocupe functia de director general la Jurnalul National, in timp ce Gabriela Vranceanu Firea urma sa ocupe aceeasi pozitie la Saptamana Financiara". Tot atunci, Mihai Craiu afirma ca ramane actionar la Saptamana Financiara, dar ca "am initiat o procedura de exit".

Intr-un comunicat remis tot luni HotNews, Gabriela Firea, semnand ca administrator, precizeaza ca a primit astazi citatia de la Tribunalul Bucuresti. Gabriela Firea afirma ca "este dreptul cetatenesc al domnului Craiu Mihaita sa conteste in instanta decizia AGA, dar domnia-sa ar trebui sa nu uite ca:

  1. Brandul Saptamana financiara a fost creat de mine, eu realizand emisiunea Saptamana financiara inca din anul 2001, la Antena 1;
  2. Asa cum i-a acordat increderea ca administrator, acum 4 ani, asa i-a si retras-o actionarul majoritar, ca urmare a faptelor sale (oricum, mandatul sau expira peste circa 2 luni si este greu de crezut ca ar mai fi fost prelungit in conditiile date);
  3. Domnul Craiu nu si-a indeplinit obligatiile contractuale, in dubla sa calitate de administrator atat la SC Saptamana financiara SRL cat si la SC Mediaconsulta Regie de Vanzari, bilantul societatii care editeaza publicatia stand marturie in acest sens;
  4. SC Saptamana financiara SRL va edita in continuare publicatia nr. 1 de business din Romania si, reamintesc, la acest succes a contribuit intreaga echipa redactionala si de business, din care nu mai face parte doar domnul Craiu, restul suntem pe pozitii si ii asiguram pe cititori ca ne vom mentine lideri pe piata;
  5. Refuzul domnului Craiu de a intelege ca nu mai este administrator al societatii tine strict de modul sau de a reactiona si nu ne poate fi imputat noua, celorlalti din echipa Saptamana financiara;
  6. Nimeni nu i-a contestat domnului Craiu calitatea de actionar (22,5%), dar domnia-sa intelege sa-si negocieze iesirea benevola din actionariat, folosindu-se de parghiile pe care le-a detinut, in calitate de administrator al societatii".