In Romania are loc o repolitizare a serviciilor publice de radio si televiziune, se arata un raport al Open Society Institute, prezentat la Bruxelles, transmite Rador.

Raportul citeaza o comisie parlamentara de la Bucuresti, potrivit careia Societatea Romana de Televiziune, de exemplu, nu asigura pluralismul politic si social si exprimarea libera a opiniilor atata timp cat presedintele director general al TVR, Alexandru Sassu, este un politician sustinut de PSD, un partid din coalitia aflata la guvernare.

In cercetarea intocmita de Open Society Institute se precizeaza ca in televiziunile si radiourile de stat din estul Europei, dar si in Italia, are loc un proces de contrareforma. Partidele politice se intorc la obiceiul numirii unor aliati in pozitii cheie, fara sa se teama de sanctiuni din partea Bruxelles-ului. Astfel, profesionalismul este inlocuit de mediocritati loiale.

Potrivit raportului, repolitizarea este evidenta in Polonia, Cehia, Slovacia, Macedonia, dar si Italia, acolo unde premierul Silvio Berlusconi, proprietar a 90% din audio-vizualul comercial italian, influenteaza si televiziunea publica.