E celebru, joaca "murdar" si traieste periculos. Raspuns corect: Mike Rowe. Sigur l-ati vazut, macar o data, pe Discovery Channel testand costume de scafandru printre rechini, castrand un miel cu dintii sau indurand mirosuri de hazna in pesteri. Pe scurt, incearca meserii murdare, dar nu s-a gandit niciodata sa intre in politica. A ales insa compania oamenilor simpli, muncind cot la cot cu ei in reality show-ul ”Meserii murdare”. Despre agonia si extazul acestei experiente sau cum vede evolutia divertismentului pe internet, Mike a vorbit intr-un interviu acodat mai multor publicatii din Europa, Africa de Sud sau Orientul Mijlociu, printre care si HotNews.ro, intr-o teleconferinta marca Discovery.

Mike are 47 de ani si lucreaza in televiziune de aproape 15 ani, ca freelancer. In tot acest timp, a moderat concursuri, talk-show-uri, a fost actor si chiar bariton la Baltimore Opera. Insa, fericirea, echilibrul si distractia la cote maxime le-a cunoscut alaturi de oameni simpli, murdar din cap pana-n picioare, filmand “Meserii murdare”, in ultimii 5 ani.

Se vede un tip obisnuit, care se teme de lucruri obisnuite, ca majoritatea oamenilor. Nu neaga ca “e faimos si un bun sportiv”, dar nu-l anima dorinta de a fi vazut “cel mai tare tip” prin ceea ce face.

De ce meserii murdare...?

A fost un accident. Cu 5 ani in urma am vorbit cu Discovery Channel pentru un job de corespondent. Am vrut sa lucrez cam 6 luni pe an calatorind in jurul lumii si facand lucruri interesante. Sa merg in Egipt, pe Everest sau sa vizitez Titanicul. Ei au vrut miniserii de 3 ore despre ceva si am mers pe aceasta idee care a devenit "Dirty Jobs". S-a dovedit ca este un show foarte vizionat si nu stiu cum sa-l mai opresc! (rade)

Daca nu iesi din "zona ta de confort", din cand in cand, nu poti invata lucruri noi sau trai intamplari care merita spuse. Doar asa simti din plin gustul unei mancari, placerea unei beri reci sau aventurile din dormitor (rade). Stiu ca nu toata lumea vrea sa auda asta, mai ales in zilele noastre, cand cheia fericirii este sinonima cu confortul si o viata facila.

Regie sau show pe bune?

100% din emisiune este spontaneitate si 0% regie. E uimitor cat de greu le vine oamenilor sa creada asta. Vedem totul acolo pentru prima data. Filmam de dimineata pana seara, foarte rar tragem duble si asta doar cand apar probleme tehnice sau am ratat ceva.

Este foarte important sa nu urmam un scenariu. Regia "strica" multe show-uri TV care, altfel, ar putea fi foarte bune. Ea impiedica oamenii obisnuiti sa fie ei insisi.

De ce nu si un job de om politic, cel mai murdar de departe?

Pentru ca nu as stii cum sa atrag voturi (rade). In plus, anumite meserii sunt prea murdare, chiar si pentru mine. Nu mi-am dorit niciodata sa fiu unul dintre acesti oameni care s-au ridicat si au imbratisat o cauza politica. Am propriile credinte, votez si imi pasa. Dar nu ma vad printre cei care au aspiratii sa fie alesi.

E interesant acum modul in care televiziunea se schimba, iar internetul permite multor voci diferite sa se afirme. Nu m-ar suprinde ca, intr-o zi, cei care apar la TV sa candideze pentru ceva. Cine stie, poate fiecare dintre noi va fi primar intr-o buna zi! (rade).

Ce e mai greu de indurat, un job periculos sau unul cu mirosuri ingrozitoare?

In general, joburile rau mirositoare sunt cele mai rele, pentru ca-mi amintesc de ele mult timp.

Am fost ingrozit cand m-a insfacat un rechin si m-a tras pe fundul oceanului, tragand de mine in toate partile. Au mai fost cateva, dar nu mi le amintesc cu aceeasi claritate cu care imi amitesc mirosurile din pestera cu lilieci, de la fabrica de curatat cranii de animale sau mirosul lesurilor de animale adunate de pe strazi. Cand ma gandesc la ele si o secunda, revin la fel de clare ca in acea zi.

Relatia cu femeile dupa show...

Nu stiu de ce, dar femeile sunt interesate de barbatii care raman impotmoliti in pesteri cu deseuri biologice sau care rup cu dintii testiculele unui miel. Traim intr-o lume nebuna si femeile au preferintele lor. E un mare mister pentru mine.

Daca mare parte din viata mea nu mi-a fost tocmai usor sa abordez o femeie, acum toate aceste probleme au disparut subit.

Cel mai scarbos lucru pe care l-a tinut in mana...

Jurnalul (rade). Raspunsul sincer: momentul cand am castrat un miel cu dintii. A fost un lucru oribil sa stau acolo, cu testiculele acelui animal in palma. Inca ma mai bantuie aceasta amintire.

Top 5 - cele mai murdare meserii

Bio-speolog, castrator de miei si crescator de viermi, iar la categoria durere fizica pura: lucrul cu cactusi si testarea costumelor de scafandrii printre rechini.

Munci murdare vs. pofta de mancare. Probleme?

Temporar, da. Dupa ce am lucrat intr-un abator, apoi într-o fabrica de topit grasimi, mi-au trebuit mai bine de 3 saptamani sa ma pot bucura din nou de un hamburger. N-am mai mancat nici sushi cateva saptamani dupa lucrul la o fabrica de peste plutitoare, in apele Marii Bering. Dar mi-am revenit repede. Imi place sa mananc si nu refuz nimic din ce mi se pune in fata.

Cei mai interesanti oameni care fac joburi murdare

Ma impresioneaza mai ales antreprenorii. Imi place sa intalnesc in show oameni care au ales in viata nu purtati de impulsivitate, ci alegand deliberat o alta cale, dupa ce au vazut incotro se indreapta majoritatea, pentru ca apoi sa fie fericiti cu ce fac si, in cele din urma, prosperi. Pentru mine, acesti oameni sunt cei mai interesanti de pe planeta. Acestea sunt modelele cautate in economia actuala.

Cel mai suprinzator lucru...

Nivelul satisfactiei, echilibrului si fericirii pe care l-am intalnit la oamenii cu care am filmat "Dirty Jobs". Calitatea lor uimitoare este ca fac cu placere un job pe care majoritatea oamenilor il considera ingrozitor.

Relatia directa cu publicul

In "era autenticului", internetul este foarte important in relatia cu publicul. Fanii au astazi posibilitatea sa aleaga intre sute de canale diferite, mii de show-uri sau milioane de website-uri. Prin urmare, daca vrei sa iesi in fata lor cu un punct de vedere, trebuie sa fii autentic si sa tii seama de ce gandesc cei care te privesc, te plac si apreciaza ce faci.

Publicul este seful meu, nu Discovery Channel, publicitarii show-ului sau oamenii cu care lucrez. Iar internetul si felul in care ma raportez la fanii mei imi ofera sansa de a interactiona sincer cu seful meu. E distractiv si rapid, in acelasi timp.

La fel de cool si dornic de aventura in viata privata?

In urma cu 10 ani as fi dat un raspuns usor diferit. Acum, la 47, imi place sa cred ca mentin acelasi nivel de optimism si ambitie pe care le-am avut toata viata, chiar daca nu mai sunt la fel de sigur de nivelul perfomantei, uneori. Teoretic, simtul aventurii a ramas treaz si ascutit, practic...(rade)

Dor pentru un job cu oameni la fel de simpatici, dar curati?

As minti daca as spune nu. Inainte obisnuiam sa fac multe joburi "curate". Vestea buna pentru mine este ca nimic n-a fost atat de distractiv ca pana acum. Vestea proasta este ca 3-4 luni imi bat capul doar cu jobul. Dar ca sa-i citez pe Elvis Presley sau Frank Sinatra: “Regrets I've had a few, but then again, too few to mention”.(rade)

Ce parte a corpului se teme sa nu o raneasca?

Daca exista o parte a corpului pentru care sa-mi fie teama, aceia sunt plamanii. Este o parte a corpului pe care nu o vad, dar care este vulnerabila in locurile toxice, cand sunt nevoit sa-mi scot masca ca sa pot vorbi la camera. In rest, am avut degete si coaste rupte, mi-am spart nasul, dar astea sunt chestiuni minore in comparatie cu plamanii.

Cititorii unei reviste pentru gay l-au numit celebritatea cea mai sexy cu care si-ar dori cel mai mult sa-si insele iubitul. Ce zice?

Cred sincer ca, fie ca prefera femeile sau barbatii, oamenii din lumea intreaga, cauta, in aceste vremuri, ceva autentic. Presupun ca un tip care scoate carbune din munte sau ramane blogat in excremente de liliac ii face fie sa-l urasca, fie sa-l iubeasca. Asta o fi sexy acum.

Job-ul la care s-ar opri in cariera

Sunt prea ocupat cu ce se intampla acum si nu am un plan cu bataie lunga. Dar, daca voi ajunge intr-un loc linistit, unde sa am conversatii inteligente cu oaspetii ocazionali, n-ar fi cel mai rau lucru din lume. Ma indoiesc, insa, ca va fi pentru mult timp.

As fi fericit sa pot scrie, la un moment dat, despre lucrurile pe care le-am trait cu "Dirty Jobs". Fiecare job pe care l-am facut este o poveste in sine. As avea nevoie de cel putin 10 ani, doar sa scriu despre cum e sa faci business cu un show de televiziune ca acesta sau despre cativa dintre oamenii pe care i-am intalnit in timpul lui.

Vezi alte clipuri cu meserii murdare incercate de Mike Rowe:

Testarea unui costum de scanfandru printre rechini

La o fabrica de prelucrat balega de vaga

'Curatator' de cranii de animale

Moasa pentru un vitel

'Culegator' de lipitori