Postul DDTV nu are dreptul sa difuzeze filme din portofoliul Warner Bros, potrivit concluziilor Consiliului National al Audiovizualului si ale Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor. Drept urmare, CNA a decis marti sa aplice postului lui Dan Diaconescu o amenda de 50.000 de lei, cu precizarea ca filmele vizate sa fie oprite imediat de la difuzare. DDTV a inceput sa difuzeze filme in urma relansarii postului, la sfarsitul lunii august.

DDTV a explicat ca a difuzat filme pe baza unui precontract cu SC Sistem Cable SRL Romania, companie care la randul sau spune ca a obtinut drepturile pentru 2000 de filme de la o companie americana, Echelon Studios. Reprezentantul Sistem Cable, Florin Miclaus, spune, insa, ca a fost tras pe sfoara in relatia cu firma americana si ca "imi asum intreaga vina, trebuia sa verific".

Florin Miclaus a declarat ca isi asuma sa plateasca amenda incasata de DDTV, iar Doru Iuga, director programe OTV-DDTV, a spus ca DDTV nu va mai difuza programele respective si va notifica CNA in legatura cu o noua grila.

Amenda CNA a fost luata in baza articolului 26 din Legea Audiovizualului, potrivit caruia "difuzarea unei opere cinematografice se poate face numai in perioadele anume prevazute in contractele incheiate cu detinatorii drepturilor de autor."

ORDA a decis ca modalitatea de utilizare a programelor de catre DDTV, reclamata de Warner Bros, nu se regaseste in contractul prezentat de Sistem Cable si ca era necesara o autorizare distincta din partea titularului de drepturi, fapt pentru care sesizarea formulata de Warner Bros este intemeiata.

In notificarea Warner Bros se arata ca aceasta companie detine in mod exclusiv "toate drepturile de autor asupra distributiei mondiale, toate drepturile conexe si marcile de comert asupra programelor si ca acestea nu pot fi difuzate public sau exploatate in orice alt mod pe teritoriul Romaniei, prin orice mijloace, fara a avea acordul scris al companiei Warner. Warner nu a incheiat niciun acord care sa permita difuzarea programelor in Romania de catre DDTV si astfel difuzarea acestor programe de catre DDTV a incalcat acordul exclusiv de cesiune a drepturilor de difuzare incheiat intre Warner si un alt radiodifuzor din Romania".

Saptamana trecuta, Sorina Big, directorul de achizitii al Pro TV, declara pentru Mediafax ca Pro TV este detinatorul de licenta pentru difuzarea TV, in Romania, a produselor Warner Bros.

La sedinta de marti au fost si reprezentanti National TV si Prima TV, care au sustinut ca DDTV a difuzat filme pentru care aceste posturi detin drepturile de difuzare.

Mai multi membri CNA au atras atentia, in timpul sedintei, ca ceea ce a facut DDTV este o fapta foarte grava, ce poate avea consecinte penale. De altfel, Warner Bros atrage atentia, in sesizarea sa, ca va trage la raspundere DDTV pentru costurile, pierderile sau alte pagube suferite de aceasta companie sau companiile licentiate de ea, ca rezultat al exploatarii neautorizate a programelor de catre postul lui Dan Diaconescu.