Postul Antena 3 a primit, joi, o amenda de 7.500 de lei pentru mai multe emisiuni de stiri si dezbateri care au tratat subiectul presupuselor tranzactii cu armament ale lui Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu. Membrii CNA au considerat ca postul a dezinformat publicul prin informatii voit tendentioase si, in special, prin titlurile afisate pe ecran.

Consiliul a analizat mai multe editii de stiri si dezbateri pe care Antena 3 le-a difuzat in perioada 21-27 august, in care Mircea Basescu era acuzat de trafic de arme si relatii cu grupari teroriste, in urma unor dezvaluiri facute de Sorin Rosca Stanescu pe blogul sau, dar care ulterior n-au putut fi dovedite.

CNA a primit si o sesizare de la PD-L, care reclama faptul ca "aceste emisiuni si jurnale de stiri nu au urmarit informarea corecta si impartiala a opiniei publice, fiind vizibil tendentioase atat titlurile si continutul jurnalelor de stiri, cat si atitudinile moderatorilor pe acest subiect", si solicita CNA "sa-si exercite competentele pe care legea i le confera in aceste situatii".

Potrivit monitorizarii CNA, printre titlurile afisate pe ecran in timpul emisiunilor incriminate se numara: "Operatiune Basescu SRL, Frate de arme cu teroristii? Basescu lasat de servicii?", "Mircea Basescu face locuri de veci si firme de consultanta. Traian ce face?", "Basescu: O manipulare", "Tehnicile lui Basescu", "Basescu si tunurile armatei, explicatii contradictorii".

"De la incercarea lui Mircea Basescu de intra intr-o firma se ajunge la acuzatii de trafic de arme. Se ajunge pana acolo incat este alipita de presedintele Romaniei o afacere cu arme", a comentat situatia Ioan Onisei, vicepresedintele CNA.

Gelu Trandafir, membru CNA, a adaugat: "Este un caz clar de manipulare si foarte grav din punct de vedere al informarii corecte". "E vorba de acuzatii penale, dincolo de dezbaterile politice care au fost (...) Lansezi o bomba, care apoi se dovedeste o fasaiala, tii niste titluri cateva zile, cu semnul intrebarii, apoi inchizi scandalul. Asta nu e manipulare? (...) Postul ce devine? Doar o cutie de rezonanta a unor acuzatii!", a spus Trandafir.

In concluzie, postul Antena 3 a fost amendat cu 7.500 de lei pentru incalcarea normelor in vigoare privind dreptul la propria imagine si informarea corecta si impartiala a opiniei publice.

In decizia de amendare, CNA a luat in calcul ca moderatorul si unii dintre invitati au fost corecti, limitandu-si interventia pe acele aspecte care s-au aratat nedovedite pe parcurs.