CNA a amendat, marti, posturile Prima TV, Antena 1 si B1 TV pentru depasirea spatiului alocat publicitatii si a somat, din acelasi motiv, Realitatea TV si Kanal D. CNA a luat aceste decizii pe baza unei monitorizari a publicitatii difuzate in perioada 14-20 septembrie a.c., perioada in care s-a constatat ca primele trei posturi au depasit repetat, cu mai multe minute, timpul de 12 minute pe ora alocat publicitatii conform legii.

Prima TV, Antena 1 si B1 TV au fost amendate cu cate 5.000 de lei pentru aceste nereguli. Monitorizarea CNA a constatat ca Prima TV a depasit timpul regulamentar cu pana la sase minute pe ora, Antena 1 - cu pana la cinci minute, iar B1 TV - cu pana la 4 minute si 30 de secunde. Deoarece au avut depasiri mai mici, in general de sub un minut, Realitatea TV si Kanal D au primit somatii.

Inainte de a lua aceasta decizie, membrii CNA au declarat ca inteleg situatia economica dificila cu care se confrunta posturile, insa au avertizat ca, daca situatia se va repeta, vor da sanctiuni mai mari.

Decizia de amendare a celor trei posturi cu cate 5.000 de lei a fost luata cu sase voturi din noua. Narcisa Iorga, membru CNA care a votat impotriva, considerand ca amenda este prea mica, a declarat:

  • "Daca noi sanctionam o depasire de cinci minute cu 5.000 de lei, indemnam si celelalte posturi care sunt corecte sa incalce regula".

Monitorizarea CNA a mai inclus posturile Pro TV, TVR 1, Antena 3 si Acasa TV. Cu exceptia TVR 1, post in cazul caruia a fost constatata o abatere pentru care CNA va cere explicatii, celelalte posturi nu au depasit, in perioada mentionata, timpul reglementar de publicitate.