Conventia Organizatiilor de Media condamna public, intr-un comunicat remis miercuri HotNews.ro, comportamentul lui Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac, in discutia avuta de acestia cu directorul ANI, Catalin Macovei. Potrivit COM, organism ce reuneste mai multe organizatii de media din Romania, "SRS si BC pot fi considerati autorii unei tentative de santaj asupra unui demnitar public".

COM recomanda institutiilor media care au contracte de prestari servicii media cu cei doi sa-si prezinte public pozitia fata de fapta acestora si sesizeaza Comisia de Etica a Clubului Roman de Presa-Asociatia Jurnalistilor din Romania sa discute cazul. COM cere, totodata, institutiilor statului sa se autosesizeze in legatura cu acest caz.

UPDATE Clubul Roman de Presa a luat, la randul sau pozitie, in cazul SRS-BC, afirmand intr-un comunicat citat de Mediafax ca interventiile de felul celor facute de cei doi oameni de presa "sunt un afront la adresa jurnalistilor care isi fac onest meseria si traiesc decent".

CRP se declara totodata surprins ca "reprezentanti ai unor partide si ai altor medii, care si-au facut o preocupare constanta din atacarea acestei organizatii si a mass-media gasesc de cuviinta sa faca apeluri ironice la luari de poziţie din partea Clubului".

Comunicatul Conventiei Organizatiilor de Media:

11 noiembrie 2009

Conventia Organizatiilor de Media condamna public comportamentul lui Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac

Referitor la faptele care reies din stenograma si inregistrarea audio a unei discutii care a avut loc la restaurantul El Capitan din Snagov, intre Sorin Rosca Stanescu (SRS), Bogdan Chireac (BC) si directorul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) Catalin Macovei, COM considera urmatoarele:

Autenticitatea inregistrarii a fost deja confirmata de SRS, BC si presedintele ANI. Concret, SRS si BC pot fi considerati autorii unei tentative de santaj asupra unui demnitar public. Ei incearca sa-l constranga pe presedintele ANI sa puna in miscare prioritar mecanismele de verificare ale unei agentii de stat impotriva unor anumiti politicieni si sa “scurga” eventualele rezultate catre SRS si BC.

Totodata, SRS si BC se dovedesc a fi in posesia unor informatii compromitatoare despre Catalin Macovei, dar aleg sa priveze publicul de aceste informatii, pentru a obtine alte avantaje. Intentia celor doi ziaristi nu este aflarea adevarului ci obtinerea cu orice pret a unor informatii compromitatoare despre anumiti politicieni aflati in functii de conducere.

Modul de abordare a celor doi incalca statutul jurnalistului si principiile de baza ale oricarui cod deontologic si-i descalifica din postura de jurnalisti. Avind in vedere lunga lor cariera in presa si consistenta mediatizarea a celor doi sub titulatura de “jurnalisti” si “formatori de opinie”, consideram ca fapta lor aduce grave prejudicii oricarui jurnalist care vrea sa-si indeplineasca munca profesionist si onest. Presa critica si de investigatie este confundata cu manipularea si santajul.

Avand in vedere cele de mai sus, consideram ca cei doi incalca grav statutul de jurnalisti. De asemenea, recomandam celor care gazduiesc articole tiparite sau in format electronic, aparitii radio sau televizate ale lui SRS si BC sa mentioneze calitatea in care sunt invitati cei doi.

Recomandam institutiilor media care au contracte de prestari servicii media cu SRS si BC sa prezinte o pozitie publica fata de fapta celor doi si sa-si informeze publicul cu privire la acest caz.

Recomandam TVR sa ia in discutie in Comisia de Etica daca, din postura de moderator emisiune pe postul public de televiziune, BC incalca sau nu Statutul jurnalistului din TVR.

Sesizam public Comisia de Etica a Clubului Roman de Presa - Asociatia Jurnalistilor din Romania pentru a lua in discutie acest caz si sa prezinte o concluzie publica.

Solicitam institutiilor statului sa se autosesizeze si sa investigheze daca actiunea celor doi constituie incalcari ale legii si sa se pronunte in regim de celeritate.

Cerem ANI sa prezinte o pozitie oficiala in acest caz si sa dea publicitatii elementele cu care s-a incercat santajarea presedintelui ANI.

Conventia Organizatiilor de Media (COM) se afla in plin efort de autoreglementare a media din Romania. Recent, a adoptat un set de reguli care are şanse să fie asumat de întreaga piaţă mass media si a elaborat un cod care unifică principiile deontologice pe care aceste organizaţii le promovau individual până acum (link).