Inspectia fiscala derulata de ANAF la Realitatea Media SA este in termenul legal de desfasurare, precizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in replica la acuzatiile trustului de presa, care afirmase luni ca Fiscul instrumenteaza un control dirijat politic.

In cazul marilor contribuabili, Codul de procedura fiscala prevede ca termenul de efectuare a verificarilor este de pana la 6 luni, astfel ca, inspectia fiscala generala la S.C. REALITATEA MEDIA SA, care este incadrata in categoria marilor contribuabili, este in termenul legal de desfasurare", precizeaza ANAF, intr-un comunicat de presa.

Fiscul afirma ca inspectia fiscala partiala la S.C. Realitatea Media SA s-a declansat in 28 septembrie 2009, dupa ce societatea solicitase o rambursare de TVA inscrisa in decontul aferent lunii iunie 2009.

Potrivit datelor existente la Oficiul National al Registrului Comertului, in luna august 2009 Realitatea figura in procedura de deschidere a insolventei, fapt ce constituie "element de risc fiscal ridicat, iar pe cale de consecinta rambursarea TVA se realizeaza dupa efectuarea inspectiei fiscale".

Constatarile ANAF, in urma inspectiei fiscale partiale:

  • societatea inregistra la sfarsitul anului 2008 pierdere fiscala semnificativa
  • cuantumul redus al obligatiilor fiscale reprezentand impozite si taxe datorate bugetului general consolidat declarate de societate
  • volumul semnificativ al tranzactiilor economico–financiare derulate cu persoane afiliate constand in cumparari si vanzari de bunuri si prestari de servicii

In urma acestora, s-a decis tranformarea inspectiei fiscale partiale in inspectie fiscala generala.

"In perioada 27.10.2009 – 10.12.2009, inspectia fiscala a fost suspendata in baza art.104 alin. (4) din OG nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala si a art. 2, litera (a) din Ordinul nr.708/2006 privind conditiile si modalitatile de suspendare a inspectiei fiscale, urmare solicitarii unor controale incrucisate la principalii furnizori de servicii ai societatii", se mai arata in comunicatul ANAF.

Postul de televiziune Realitatea a difuzat luni, in jurnalul orei 18.00, o stire in care acuza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ca instrumenteaza un control dirijat politic impotriva trustului Realitatea - Catavencu. Reactia televiziunii vine dupa ce ANAF a demarat un control privind operatiunile financiare derulate prin grupul de firme controlat de Sorin Ovidiu Vintu.

"De exact doua luni, exista un razboi nevazut, la care jurnalistii Realitatea TV au devenit parte, fara sa vrea. Singura lor vina, pentru care au ajuns intr-un front de lupta cu care nu sunt obisnuiti, este aceea ca nu stiu sa fie obedienti. Este vina lor ca isi fac meseria si ca munca lor presupune, deseori, sa critice Puterea" - stirea Realitatea TV.

Realitatea TV sustine, citind surse din PDL, ca ANAF controleaza firmele din trust pe baza unei comenzi politice din partea premierului Emil Boc.