Deputatul PDL Silviu Prigoana a depus la Parlament o propunere legislativa prin care cere ca Legea audiovizualului sa fie modificata, asa incat presa scrisa si cea online sa treaca sub autoritatea Consiliului National al Audiovizualului, prin licente care sa poata fi suspendate sau retrase. "Otrava informationala" data de "elemente de presa denigratoare, insultatoare sau calomnioasa" este invocata de Prigoana in expunerea de motive pentru aceasta initiativa, semnalata joi de cotidianul Puterea.

  • Ioana Avadani, CJI: "Este o initiativa care contravine directivelor europene".
  • Ioan Onisei, CNA: "Initiativa domnului deputat SIlviu Prigoana mi se pare - cu ghilimele - simpatica".

Pana la publicarea acestui material, Silviu Prigoana si alti sustinatori ai propunerii - majoritatea parlamentari PDL - nu au putut fi contactati pentru a explica aceasta initiativa.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii audiovizualului (504/2002), semnalata de Puterea, a fost depusa la mijlocul lunii august si inregistrata pentru dezbatere la Camera Deputatilor la 1 septembrie, termenul pentru avizul Consiliului Legislativ fiind de 15 septembrie.

Din expunerea de motive:

  • "Ne preocupa mult in zilele noastre otrava din alimente, otrava din aer si apa, insa nu facem mai nimic pentru a reduce otrava informationala"
  • "In Romania, presa este libera si este bine ca este asa. Insa in acelasi mod in care nu reusim sa beneficiem doar de partea pozitiva a libertatii in viata de zi cu zi, nu reusim sa avem doar o presa de informare sau opinie si suportam, nu de putine ori, elemente de presa denigratoare, insultatoare sau calomnioasa".
  • "Este necesara o lege a statutului ziaristului"
  • "Pana la cristalizarea unor opinii majoritar acceptate va propun sa limitam otrava informationala ce ne agreseaza zilnic, preponderent in presa scrisa, prin intermediul unor modificari la legea audiovizualului."
  • "Exemplul pozitiv al Consiliului National al Audiovizualului este model si baza pentru propunerea legislativa"

Ce schimbari urmareste propunerea lui Silviu Prigoana:

  • CNA sa exercite autoritate in domeniul presa scrisa si presa online, "numai in cazurile prevazute de prezenta lege"
  • CNA sa fie autorizat sa stabileasca conditiile, criteriile si procedura pentru acordarea licentelor pentru presa scrisa si online
  • Interdictiile legislative aplicate in audiovizual pentru formele de incitare la ura pe criterii de rasa, religie etc sa fie aplicate si presei scrise si online, la fel si cele privind dreptul la replica si rectificare. Dar, spre deosebire de posturile radio-TV, in cazul publicatiilor este propusa o sanctiune in plus: la cererea persoanei vatamate si daca publicatia nu produce proba veritatii in zece zile de la sesizare, CNA sa poata suspenda licenta publicatiei pentru o perioada de 1, 3 sau 6 luni
  • Prevederile privind obligatia furnizorilor de servicii media audiovizuale de a asigura acces simplu si permanent la informatiile lor de identificare sa fie extinse la nivelul presei scrise si online
  • Licenta sa fie obligatorie pentru tiparirea oricarei publicatii de presa scrisa pe teritoriul Romaniei sau pentru gazduirea de publicatii online pe servere, iar licentele sa fie valabile timp de sapte ani.

Ioana Avadani, Centrul pentru Jurnalism Independent, pentru HotNews.ro:

  • "Este o initiativa ce contravine directivelor europene, care se refera strict la domeniul audiovizual, iar acolo doar la anumite aspecte legate de continut. Este absurd sa ceri unui organism a carui vocatie este monitorizarea audiovizualului sa-si asume sarcini pentru care nu e nici pregatit, nici dotat."
  • "Spatiul publicat e asimilat domeniului privat, in timp ce audiovizualul este asimilat celui public, pentru ca valorifica un bun public - spectrul hertian. Pot sa inteleg frustrarea domnului Prigoana in ceea ce priveste calitatea tot mai scazuta a discursului mediatic, dar proiectul sau de lege e total nepractic si inacceptabil."
  • "E inca un semnal de alarma pentru jurnalisti ca trebuie sa-si faca ordine in propria ograda. In lipsa unui mecanism de autoreglementare serios si sincer, astfel de initiative se vor inmulti si in cele din urma cineva mai dibace la scrierea legii ar putea sa si reuseasca."

Ioan Onisei, Consiliul National al Audiovizualului, pentru HotNews.ro:

  • "La nivelul reglementarilor specifice doar in domeniul audiovizual, nu exista nici la nivel european, nici la nivelul Romaniei legi care sa stabileasca reguli in legatura cu presa scrisa, cu atat mai putin cu presa online. Din aceasta perspectiva, initiativa domnului deputat Silviu Prigoana mi se pare simpatica, in ghilimele".