Membrii Consiliului National al Audiovizualului au decis, in sedinta de joi, sa amane pentru o sedinta ulterioara discutia privind monitorizarea in presa a cazului Sorin Ovidiu Vintu, care era principalul punct pe ordinea de zi. Membrii CNA au luat aceasta hotarare din cauza ca, au explicat ei, au primit rapoartele de monitorizare abia joi dimineata.

Narcisa Iorga, membru CNA, a declarat ca raportul de monitorizare era imposibil de parcurs inaintea sedintei de joi, iar concluziile nu i s-au parut suficient de relevante pentru a se baza doar pe ele.

  • UPDATE: CNA a cerut Antenei 3 intrarea in legalitate pentru spotul in care sunt inserate mesaje ale lui Traian Basescu

Membrii Consiliului au cerut totodata Antenei 3 intrarea in legalitate pentru un spot video ("de animatie") difuzat de acest post de televiziune in perioada 03 ¬ 13.09.2009. CNA sustine ca Antena 3 a incalcat, prin difuzarea spotului, prevederile art. 155 alin. 1 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, care precizeaza urmatoarele: "In sensul prezentului cod, constituie publicitate politica clipurile publicitare care promoveaza un partid, un om politic sau un mesaj politic".

Mai exact, este vorba despre un clip de animatie in care sunt ilustrate cateva dintre mesajele electorale ale presedintelui Traian Basescu. Potrivit CNA, spotul incalca prevederile legislatiei audiovizuale prin care publicitatea politica este interzisa, cu exceptia perioadelor de campanie electorala. "Postul difuzeaza un clip de animatie in care este sugerata o societate totalitara (unul similar a aparut in campania pentru prezidentiale), peste care se suprapun mesajele electorale ale actualului presedinte. Spotul se incheie cu textul 'Romania trezeste-te', intentie de mobilizare ambigua intr-un spatiu democratic, in perioada dintre alegeri", precizeaza reclamatia trimisa Consiliului National al Audiovizualului, citata de Agerpres.

  • CNA a decis sa acorde drept la replica postului Realitatea TV, in cazul sesizarii referitoare la emisiunea "Nasul" de pe B1TV

Tot in sedinta de joi, CNA a decis sa acorde drept la replica postului Realitatea TV, propunerea venind din partea Narcisei Iorga. Realitatea Media a sesizat Consiliul National al Audiovizualului, sustinand ca postul B1 TV a incalcat legislatia audiovizuala in emisiunea "Nasul", de pe data de 22 iulie. "Sunteti foarte rigurosi in respectarea legii atunci cand este vorba despre drepturile dumneavoastra, dar nu si atunci cand dumneavoastra lezati imaginea altora", a declarat Narcisa Iorga, membra a Consiliului. De cealalta parte, Radu Moraru a declarat ca "intre noi si Realitatea TV exista o colaborare fructuoasa de foarte multe ori. Cand am considerat ca trebuie sa intervin in emisiunile Realitatea am intervenit. (...) Cred ca intre jurnalisti poate exista acest gen de relatie, bazat pe dreptul la replica".

Sesizarea transmisa de Realitatea Media se refera la interventia in cadrul emisiunii "Nasul" a unei jurnaliste care, sub protectia anonimatului, a declarat ca a fost invitata de Realitatea TV sa participe la o emisiune unde, in schimbul unei sume de 5.000 de euro, sa faca afirmatii injurioase la adresa unor oameni politici. "Emisiunea sus-mentionata, alaturi de alte materiale prezentate de acest post tv in ultima perioada, face parte dintr-o veritabila campanie mediatica indreptata impotriva SC Realitatea Media SA, campanie care si-a propus discreditarea imaginii postului Realitatea TV, prin prezentarea unor informatii false si tendentioase la adresa acestuia", se arata in sesizarea depusa de Realitatea Media, citata de Agerpres.

In replica la acuzele aduse de Realitatea Media, Radu Moraru a declarat ca detine inclusiv dovezi materiale care sa sustina declaratiile jurnalistei care a intrat in direct, sub protectia anonimatului, in emisiunea sa. "Va rog frumos, dati-ma in judecata", a declarat Moraru catre Roxana Niculescu, director de programe la Realitatea TV. "Dar Realitatea TV nu va avea curajul sa ne dea in judecata, acum ca Vantu e putin ocupat si probele se inmultesc exponential", a continuat Moraru.