Televiziunea publica explica oficial vineri, intr-un comunicat de presa, de ce nu a difuzat meciul de box dintre Lucian Bute si Jesse Brinkley: TVR nu a primit nicio oferta in scris pentru acest meci, nu exista un "precedent", o astfel de achizitie este considerata o investitie riscanta si este vorba despre un "alt tip de consum de televiziune". TVR ofera aceste explicatii invocand "unele neadevaruri rostite la adresa conducerii TVR".

Care sunt motivele invocate in acest sens de Televiziunea publica:

  • "Absenta negocierilor: TVR nu a primit nicio oferta in scris pentru meciul Bute - Brinkley si, in consecinta, nu s-a purtat nicio negociere intr-un cadru oficial. Daca Federatia Romana de Box (FRB), cunoscand faptul ca nicio televiziune nu poate face profit din aceasta transmisiune, ar fi dorit sa ofere posibilitatea amatorilor de box din Romania sa-l vada pe Bute in acest meci, putea ceda drepturile pentru transmisiune oricarui post Tv, inclusiv TVR, conditionand eventual ca toate incasarile din publicitate aferente respectivului meci sa ii revina FRB. Nu a facut acest lucru."
  • "Lipsa unui precedent: TVR nu a cumparat pana acum niciunul dintre cele sapte meciuri disputate de Lucian Bute pentru titlul IBF. Totusi, a transmis unul dintre ele (in noiembrie 2009), meci oferit de Federatia Romana de Box, care, dupa cum s-a vehiculat in presa, a primit in schimb 150.000 de dolari de la un grup de oameni de afaceri, coordonat de primarul orasului Busteni."
  • "Achizitie riscanta: Boxul profesionist este o achizitie riscanta pentru orice televiziune: un K.O. poate incheia in cateva minute o transmisiune scumpa. Meciul Bute-Andrade, din noiembrie 2009 - pentru care TVR a cheltuit peste 20.000 de dolari (costuri de transmisiune) - s-a incheiat in runda a patra. Nici macar posturile de televiziune specializate, de sport, nu s-au aratat interesate de acest meci."
  • "Pe de alta parte, clientii de publicitate evita sa se asocieze cu boxul profesionist, motiv pentru care televiziunile sunt atente cand e vorba de achizitiile scumpe de drepturi Tv in acest sport. Mai ales in climatul economic actual: investitiile de publicitate in media aproape s-au injumatatit din 2008 pana in prezent."
  • "Alt tip de consum: Nu ar trebui sa i se impute TVR ca nu transmite meciuri de box profesionist, din moment ce nici alte televiziuni publice nu pun pe lista de prioritati astfel de evenimente sportive. De obicei, boxul profesionist de calitate se transmite in sistem pay-per-view sau pe canale platite separat."