CNA a amendat, marti, postul Realitatea TV cu 12.000 de lei pentru lipsa de impartialitate, in cazul a doua editii ale emisiunii "Ora de foc", din 18 si 19 ianuarie, reclamate de Administratia Prezidentiala si de PDL. Membrii CNA au sanctionat faptul ca o declaratie a lui Traian Basescu privind finantarea campaniei electorale de la buget a fost prezentata drept o "dezvaluire" a sefului statului privind "spaga electorala" in Romania, respectiv felul cum a fost tratata intr-o emisiune situatia pensiilor militarilor. Christian Mititelu, membru CNA: "Faptul ca sunteti (Realitatea TV - nr.) la limita legii nu inseamna ca nu observam lipsa de impartialitate in problema militarilor".

UPDATE Tot marti, CNA a amendat Antena 3 cu 15.000 de lei pentru emisiunea "La ordinea zilei" din 12 ianuarie, in care s-a vorbit despre situatia de la CNSAS si in care Radu Tudor a spus: "ceea ce se intampla la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate e premisa unui scandal urias de coruptie, in care ar putea fi implicat chiar si presedintele Romaniei".

Pentru ce au fost reclamate emisiunile:

  • PDL a sesizat CNA in legatura cu editia "Ora de foc" din 18 ianuarie, cand a fost difuzat un montaj cu diverse aparitii TV ale unor reprezentanti PDL si s-au facut referinte jignitoare la adresa unor participanti PDL in emisiunile posturilor de stiri. PDL apreciaza ca "imaginile si comentariile, scoase din contextul dezbaterilor, duc la denaturarea perceptiei publice asupra reprezentantilor PDL." Pe crawl, in emisiunea respectiva, era scris "Sa mori de ras cu PDL!"
  • Administratia Prezidentiala a reclamat ca aceeasi emisiune a fost prefatata, in cadrul unei emisiuni anterioare, cu titlul "21.00 - Basescu dezvaluie la Ora de Foc cate miliarde de euro e spaga electorala in Romania". Potrivit Administratiei Prezidentiale, postul a insinuat ca seful statului va fi prezent la emisiune si a reluat mesajul respectiv desi i se solicitase sa reformuleze textul. In emisiune s-a discutat despre declaratia presedintelui Traian Basescu referitoare la finantarea campaniei electorale de la buget, in partea de jos a ecranului fiind titrat: "Presedintele stie cat e spaga electorala. 4,5 miliarde euro, spaga electorala"
  • Tot Administratia prezidentiala a reclamat ca editia "Ora de Foc" din 19 ianuarie a prezentat un dezechilibru al punctelor de vedere (doi moderatori si patru invitati cu puncte de vedere impotriva guvernului, un singur invitat care exprima puncte de vedere in sustinerea guvernului); a simulat impartialitatea; a fost invitat un psiholog sa interpreteze actiuni de natura politica si executiva (care a spus, intre altele, ca "Domnul Traian Basescu se inscrie in categoria personalitatilor care au mintit, a personalitatilor de tip antisocial"). In reclamatie se mai arata ca moderatoarea Oana Stancu a anuntat un subiect astfel: "O sa va prezentam doua marturii (...), una a doamnei Ecaterina Irimia, sotia colonelului Irimia, cel care i-a trimis acea scrisoare lui Traian Basescu pe care nu a mai apucat s-o termine, caci a cazut asupra foii de hartie pe care o pregatise pentru seful statului"; in emisiune a fost intervievata si sotia colonelului, care a notat: "...Mi-a zis: 'I-am scris o scrisoare lui Basescu'. Si a picat pe mine. Adica, in bratele mele a picat"

Reprezentanta Realitatea TV la CNA a aratat, intre altele, ca:

  • Postul a raspuns printr-o scrisoare deschisa
  • A spus cineva ca Basescu este vinovat de moartea unui militar? Nu.
  • Intrebata cum asigura postul echilibrul intre parerile pro si contra, ea a aratat ca are un SMS in care Ada Mesesan, din partea PDL, o indeamna sa ia legatura cu alti reprezentanti ai coalitiei de guvernamant deoarece, fiind vacanta, reprezentantii PDL nu sunt disponibili. Invitatia era datata 20 ianuarie
  • Va pot pune la dispozitie dovezi care arata ca sunt invitati reprezentanti ai puterii de fiecare data

Ce au spus membrii CNA:

  • Rasvan Popescu: Sunt aspecte care tin de lege si aspecte care tin de deontologia profesionala
  • Ioan Onisei: Faceti (Realitatea TV - n.r.) un calcul pornind de la o cifra ipotetica (cea privind finantarea campaniei electorale de la buget - n.r.) si faceti referire la spaga electorala. Nu inteleg logica
  • Christian Mititelu, despre titrarea in cazul "spagii electorale": A spune ca cineva stie ceva nu e o stire - de ce sa pui titlu ca "stie"
  • Christian Mititelu, raspunzand declaratiei reprezentantei Realitatea TV ca postul "incearca sa informeze obiectiv si este un post impartial": "Faptul ca sunteti la limita legii nu inseamna ca nu observam lipsa de impartialitate in problema militarilor (...) Ati exploatat puterea unei persoane (sotia colonelului decedat - n.r.) care se afla intr-o situatie dificila, care suferise o pierdere"

UPDATE Tot marti, CNA a amendat Antena 3 cu 15.000 de lei pentru emisiunea "La ordinea zilei" din 12 ianuarie, in care s-a vorbit despre situatia de la CNSAS si in care Radu Tudor a spus: "ceea ce se intampla la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate e premisa unui scandal urias de coruptie, in care ar putea fi implicat chiar si presedintele Romaniei". Emisiunea a fost reclamata de Presedintie, care a invocat "acuzatii grave, de trafic de influenta aduse Presedintelui".

Administratia Prezidentiala ceruse CNA sa verifice daca emisiunea respectiva a incalcat principiile informarii corecte si daca moderatorul a dovedit lipsa de echilibru in timpul emisiunii, cand Radu Tudor a spus ca cere demisia presedintelui Basescu.

Reprezentanta Antena 3 la CNA a spus ca este vorba despre opinii ale lui Radu Tudor, moment in care Ioan Onisei, membru CNA, a spus ca Radu Tudor a invocat dovezi pe care nu le are. "Intre opinie si calomnie e un camp foarte mare. Daca aceste afirmatii ale lui Radu Tudor sunt doar opinii si nu calomnii, atunci eu sunt un inginer electronist mare de tot".

Postului Antena 3 i s-a cerut, totodata, sa acorde drept la replica intr-un alt caz, semnalat de purtatorul de cuvant al guvernului: Postul a insistat, in mai multe emisiuni, ca bugetul a 19 institutii aflate in subordinea Secretariatului General al Guvernului, pentru 4.600 de angajati, ar insemna ca a dispozitia premierului Boc s-ar afla 24 de milioane de euro. In acest caz, postul a folosit titluri precum "Cat ne costa premierul Emil Boc in acest an", desi, inaintea emisiunilor respective, purtatorul de cuvant al guvernului a intervenit pe post pentru a explica despre ce fel de fonduri este vorba.