Jurnalistii de la tabloidul britanic News of the World, detinut de Rupert Murdoch, sunt acuzati ca au interceptat mesajele vocale de pe telefonul mobil al unei eleve ucise, pe care le-au sters, dand astfel familiei sperante false la momentul respectiv ca aceasta ar mai fi in viata. Scandalul l-a deranjat inclusiv pe premierul David Cameron, care a declarat ca presupusa fapta a publicatiei este "un act cu adevarat ingrozitor" si a cerut politiei sa investigheze cazul cu atentie, "fara sa se gandeasca unde ar putea sa ii duca ancheta", relateaza The Telegraph.

Faptul ca premierul a considerat chestiunea suficient de serioasa pentru a face comentarii in timpul vizitei la trupele din Afganistan reprezinta o indicatie referitoare la cat de scandalizata este opinia publica din Marea Britanie, unde cazul lui Milly Dowler, in varsta de 13 ani, este unul dintre cele mai cunoscute cazuri de crima din ultimii ani, comenteaza Reuters.

"Daca (suspiciunile) sunt adevarate, ar fi un act cu adevarat ingrozitor si o situatie realmente cumplita. Ce am citit in ziare este socant, ca cineva ar face asta, sa stie ca politia incearca sa gaseasca aceasta persoana si incearca sa isi dea seama ce s-a intamplat, si stim cu totii ce tragedie a avut loc. Exista o investigatie a politie in legatura cu acuzatiile de interceptare ilegala. Politia in tara noastra este pe buna dreptate independenta," a declarat Cameron.

Milly Dowler a fost rapita in 2002 si ulterior ucisa, iar criminalul a fost condamnat abia luna trecuta.

De ce este acuzat News of the World

Publicatia care apare in fiecare duminica ar fi angajat un detectiv particular care, in martie 2002, la scurt timp dupa ce fata a fost rapita de pe o strada de langa casa ei, a interceptat telefonul si i-a sters mesaje din mesageria vocala, care se umpluse in urma incercarilor celor ingrijorati de a o contacta, pentru a face loc unor mesaje noi.

Actiunea i-a determinat pe membrii familiei lui Dowler sa creada ca adolescenta este inca in viata.

Este posibil ca acestia sa fi sters mesaje ce ar fi putut reprezenta dovezi in cazul rapirii.

News of the World a fost acuzat in repetate randuri ca intercepteaza telefoanele unor oameni celebri. In luna ianuarie, tabloidul l-a suspendat din functie pe un redactor-sef adjunct intr-un caz de interceptare a unor convorbiri telefonice care a afectat politicieni, membri ai familiei regale si celebritati. Acuzatiile datau din 2005-2006 si au condusera la condamnarea la inchisoare, in 2007, a unui fost angajat al publicatiei, care asigura o rubrica privind activitatile familiei regale. Redactorul-sef al News of the World de la vremea aceea, Andy Coulson, a fost nevoit sa demisioneze. Intre timp, el a devenit directorul pentru comunicare al premierului conservator David Cameron.

Politia urmeaza sa se intalneasca in cursul zilei de azi cu directori de la News of the World. Principalul suspect este Rebekah Brooks, care era redactor-sef la vremea rapirii fetei.

Scandalul vine in contextul in care compania News Corp se pregateste de achizitia de cateva miliarde de dolari a British Sky Broadcasting, pe care guvernul urmeaza sa o aprobe in urma unor consultari finale saptamana aceasta.

David Cameron este un apropiat al lui Brooks si al lui Murdoch, iar Reuters noteaza ca a avut greutati in cadrul acestui caz sa separe scandalul interceptarii de achizitie.