Romeo Ionut Comaniciu, director al sucursalei Astra din Brasov, noul om propus de PD-L pentru functia de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si avizat marti de comisiile reunite de buget finante din Parlament se afla intr-un posibil conflict de interese, iar autoritatea a declarat pentru HotNews.ro ca analizeaza in prezent legalitatea in care se afla acesta si firmele detinute. Comaniciu este director al sucursalei Astra Asigurari din Brasov si in acelasi timp detine firma Anro Consulting, care este agent de asigurari al Astra Asigurari, dar si 25% din firma Amouliani SRL, care ofera activitati de brokeraj in asigurari. Amouliani nu are autorizarea CSA pentru aceasta activitate, fapt ce constitutie infractiune, spun oficialii CSA.

Afacerile noului om propus la sefia CSAFoto: Hotnews

Comaniciu Romeo Ionut, directorul sucursalei Astra Brasov, conform CV-ului depus marti la Comisiile parlamentare, este noul om propus de PD-L pentru functia de presedinte CSA, in urma votului negativ acordat luni in mod surprinzator lui Cristian Constantinescu, cel care a condus timp de 16 ani Allianz-Tiriac Asigurari, si era propus tot de PD-L la conducerea acestei autoritati.

Datele de la Registrul Comertului arata insa ca Romeo Ionut Comaniciu detine actiuni in doua companii implicate in piata asigurarilor: ANRO Consulting SRL (detine 100% din actiuni) si Amouliani SRL (detine 25% din actiuni), ambele din Brasov.

Anro Consulting, agent de asigurare pentru Astra

Anro Consulting, agent de asigurare pentru Astra

Foto: CSA

Desi la Registrul Comertului firma ANRO Consulting SRL este inregistrata cu obiect de activitate principala "activitati de consultanta pentru afaceri si management" (cod CAEN - 7414), datele CSA arata ca firma este agent de asigurare pentru Astra Asigurari.

In cea de-a doua firma, Amouliani SRL, Romeo Comaniciu detine 25% din actiuni conform datelor de la Registrul Comertului. Aceasta firma are ca obict principal de activitate "intermedieri in comertul cu produse diverse" (cod CAEN - 4619), dar in obiectele secundare de activitate are activitati precum: "Activitati ale agentilor si broker-ilor de asigurari" (cod CAEN - 6622) si "activitati de reasigurare" (cod CAEN - 6520).

  • CSA promite sa analizeze legalitatea acestei situatii

Contactati de HotNews.ro, oficialii CSA au precizat ca firma Amouliani SRL nu are autorizare de la autoritate pentru a desfasura activitatea aferenta codului CAEN pentru brokeri de asigurari (n.a 6622).

"Desfasurarea de activitati de broker fara autorizarea CSA este infractiune conform legii 32/2000 (n.a legea asigurarilor). Am sesizat aceasta problema la juridic si vom analiza modul in care aceasta firma isi desfasoara activitatea", a declarat pentru HotNews.ro Mirela Antohi, directorul de comunicare al CSA.

In legatura cu faptul ca Romeo Comaniciu este in acelasi timp directorul unei sucursale a Astra Asigurari dar si patronul unei firme care este agent de asigurari la Astra Asigurari, oficialul CSA a declarat:

"Potrivit legii, in registrul intermediarilor inregistrarile sunt facute de societatile de asigurari care incheie contracte cu agentii, iar raspunderea pentru aceste inregistrari le apartine. Sigur contractele de agent trebuie incheiate cu persoanele care indeplinesc calitatea de agent conform cerintelor legale. O sa sesizez colegii de la juridic in legatura cu acest aspect".

Oficialii Astra Asigurari nu au putut fi contactati pentru a oferi explicatii pana la publicarea acestui material.

  • Miza: Conducerea unei autoritati care reglementeaza o piata de peste doua miliarde de euro

Lupta acerba pe conducerea CSA poate fi explicata si prin faptul ca autoritatea reglementeaza o piata cu afaceri de peste doua miliarde de euro in 2010. Mai exact, anul trecut la nivelul intregii piete de asigurari din Romania s-au subscris prime brute in valoare de 8,3 miliarde lei, in scadere cu circa 6,4% fata de 2009, in timp ce valoarea indemnizatiilor brute platite de companiile de asigurari (inclusiv rascumparari) a depasit 5,4 miliarde lei.