Decizia ASF, din data de 18.02.2014, prin care a dispus, deschiderea procedurii de redresare financiara a Astra Asigurari, suspendarea drepturilor de actionar al TNG Romania si numirea a KPMG Advisory ca administrator special este nelegala, sustine actionarul majoritar al Astra Asigurari, TNG Romania. Astra a adoptat si a prezentat Autoritatii un plan de masuri care prevede, inclusiv, o majorare de capital compusa dintr-un aport al actionarilor existenti si din fuziunea cu societatea achizitionata AXA Romania care va determina cresterea capitalului Astra cu peste 150 milioane de lei, insa raspunsul la acest plan a venit abia dupa deschiderii procedurii de redresare financiara, acuza TNG.

Iata comunicatul de presa transmis luni de TNG Romania:

"Decizia ASF, din data de 18.02.2014, prin care a dispus, deschiderea procedurii de redresare financiara a Societatii de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. (Astra), suspendarea drepturilor de actionar al TNG Romania si numirea a KPMG Advisory ca administrator special este Nelegala, Excesiva si cu Depasirea prerogativelor stabilite de lege.

Astra a adoptat si a prezentat Autoritatii un plan de masuri care prevede, inclusiv, o majorare de capital compusa dintr-un aport al actionarilor existenti si din fuziunea cu societatea achizitionata AXA Romania care va determina cresterea capitalului Astra cu peste 150 milioane de lei.

Astra a solicitat Autoritatii in repetate randuri sa aiba in vedere acest plan de masuri, insa raspunsul la acest plan de masuri a venit abia dupa deschiderii procedurii de redresare financiara.

In ciuda faptului ca implementarea masurilor propuse prin planul de masuri incepuse deja, societatea convocand adunarea generala extraordinara a asociatilor la data de 12.02.2014, aspect comunicat catre ASF prin rapoartele curente si a adreselor de informare, Autoritatea a actionat abuziv suspendand dreptul la vot al actionarilor, zadarnicind astfel orice fel de demers de majorare a capitalului social si de satisfacere a necesitatilor imediate de lichiditati ale societatii.

Autoritatea a deturnat astfel procedura de redresare financiara de la scopul acesteia si a adoptat aceasta masura careia i-a oferit caracter sanctionator si destructiv, cu incalcarea normelor in vigoare.

Incalcand principiile transparentei si aplicarii unitare, fara sa dea efect planului de redresare propus de Societate, asa cum avea obligatia conform legii, ASF a ales masura cu cel mai mare efect devastator, respectiv numirea unui administrator special (KPMG Advisory SRL).

Controlul pretins inopinat, care a adus la instituirea redresarii financiare asupra societatii Astra, a fost demarat in momentul notificarii intentiei de preluare a companiei Axa Romania.

In loc sa aprobe achizitia companiei Axa Romania si fuziunea cu societatea Astra, si crearea unei companii de asigurari mai bine capitalizate, ASF a hotarat sa blocheze tranzactia prin masuri abuzive.

Societatea a depus, la data 28.11.2013, in fata Autoritatii documentele relevante cu privire la achizitie, in vederea evaluarii potentialului achizitor si a proiectului de achizitie de catre ASF. Desi cadrul legal instituie Autoritatii un termen de 60 zile in care aceasta sa se pronunte pe cererea de autorizare a fuziunii, Autoritatea a amanat succesiv acest termen pana la data in care a dispus masura intrarii in redresare financiara fata de Astra.

Inca inainte de data inceperii controlului care a dus la decizia din data de 18.02.2014, decizia reprezentantilor ASF era luata, controlul neavand un caracter real si neurmarind adoptarea unor masuri benefice societatii, ci preconstituirea unui inscris pentru a justifica masura abuziva hotarata inca din data de 20 ianuarie 2014, astfel cum rezulta din minuta intalnirii din acea data, care a avut loc la sediul ASF si in cadrul careia presedintele ASF aducea la cunostinta reprezentantilor societatii decizia ASF de a institui administrarea speciala.

In concluzie, prin acest sir de abuzuri, actiunile ASF duc la concluzia ca nu se doreste intarirea financiara a societatii de asigurari. ASF pericliteaza astfel interesele celor peste 4 milioane de asigurati Astra si se joaca in un mod iresponsabil cu intreaga stabilitate a industriei asigurarilor contribuind la distorsiunea grava a pietei asigurarilor.

TNG in calitate de actionar caruia i-au fost vatamate grav drepturile, inclusiv dreptul de proprietate, drept ce este garantat prin art. 1 din Protocolul 1 a CEDO in ceea ce priveste proprietatea actionarilor semnificativi, va actiona prin toate mijloacele pentru restabilirea legalitatii si atragerea raspunderii persoanelor care se fac vinovate pentru destabilizarea ASTRA Asigurari prin adevarate actiuni criminale".

Potrivit Mediafax, Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pietei de asigurari din Romania, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei in 2012 si mai mult de patru milioane de clienti.

Se actualizeaza