ASF a decis in 5 iunie 2014 transmiterea cu celeritate catre Astra a unui aviz de principiu pentru "aprobarea tranzactiei de vanzare-cumparare a AXA Romania de catre Astra SA ca piesa cheie in imbunatatirea indicatorilor de lichiditate si ca parte componenta a programului de redresare financiara prin implicarea unui investitor strategic", potrivit unei decizii ASF obtinute de HotNews.ro. Surse din piata au precizat ca termenele contractului de vanzare-cumparare ar fi expirat in 21 iulie 2014. Proprietarul Astra a cerut ASF in aceasta saptamana sa se pronunte asupra acestei tranzactii, in conditiile in care "preluarea AXA era parte integranta a recapitalizarii Astra, prevazuta in planul de masuri al KPMG", iar ASF a confirmat ca "planul de masuri prevede si eventuala achizitie a Axa de catre ASTRA", insa "dupa majorarea capitalului social facuta de catre actionarii ASTRA si dupa redresarea financiara a companiei".

Aviz de principiu_partea IFoto: Hotnews
  • HotNews.ro a cerut un punct de vedere atat catre ASF cat si catre TNG in legatura cu acest aviz de principiu dat pentru aprobarea tranzactiei, cat si cu privire la presupusa expirare a contractului dintre Astra si AXA si vom veni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

Redam mai jos continutul integral al documentului obtinut de HotNews.ro:

Aviz de principiu_partea a II-a

Aviz de principiu_partea a II-a

Foto: Hotnews

"Extras al procesului verbal nr. 30 al sedintei Consiliului ASF din data de 05.06.2014

La punctul 2 din ordinea de zi a fost prezentata nota privind solicitarea KPMG de modificare a punctului 19 din planul de masuri, referitoare la preluarea societatii AXA Life Insurance SA de catre Societatea de Asigurare - Reasigurare Astra SA.

Domnul Fanel Plopeanu, sef Departament Sectorul Asigurari Reasigurari a prezentat, pe scurt, nota.

Avand in vedere solicitarea modificarii masurii nr. 19 din planul de masuri propusa de KPMG Advisory SRL, in sensul structurarii tranzactiei de preluare a AXA Romania, astfel incat aceasta sa corespunda obiectivelor mentionate si sa permita incadrarea in termenele prevazute de contractul de vanzare-cumparare, domnul Plopeanu Fanel, sef Departament Sectorul Asigurari Reasigurari, a propus transmiterea catre ASTRA a avizului de principiu in etapele si conditiile enumerate mai jos:

- Aprobarea de catre ASF a tranzactiei de vanzare-cumparare a AXA Romania de catre Astra SA ca piesa cheie in imbunatatirea indicatorilor de lichiditate si ca parte componenta a programului de redresare financiara prin implicarea unui investitor strategic. Programul de redresare financiara tine cont de riscul sistemic pe care il reprezinta un esec (faliment) al companiei Astra.

- Aprobarea de catre ASF a membrilor Consiliului de Supraveghere si Directoratului AXA Romania care sa asigure realizarea obiectivelor ce decurg din ansamblul programului de redresare financiara; in acest sens, Astra, prin administratorul special KPMG, va face in cel mai scurt timp demersurile de modificare a listei persoanelor propuse la momentul semnarii contractului de vanzare - cumparare pentru a face parte din Consiliul de Supraveghere si din Directoratul Axa Romania.

Ulterior finalizarii tranzactiei de achizitie AXA Romania:

- Aprobarea transferului portofoliilor de asigurari de viata al Astra SA, respectiv AXA Romania, catre cumparatorul potential alias investitor strategic. Prezenta acestuia din urma este sine qua pentru ca programul de redresare financiara sa reuseasca.

Avand in vedere ca Axa Romania va fi detinuta in proportie de 99,9% de Astra SA, decizia de aprobare a transferului de portofoliu din partea Axa se va lua de catre Adunarea Generala Extraordinara a Axa in care actionarul majoritar va fi Astra SA.

Orice eventuala notificare de achizitie a unui pachet de actiuni ale Axa Life Insurance SA de catre un investitor agreat de ASF, va fi analizatamsi solutionata de Autoritatea de Supraveghere Financiara dupa prezentarea acesteia insotita de documentele aferente, conform prevederilor din normele privind autorizarea si functionarea asiguratorilor, puse in aplicare prin Ordinul nr. 16/2012 cu modificarile si completarile ulterioare.

Cu toate acestea, pentru celeritatea procesului, vor putea fi avute in vedere, in scopul aprobarii intentiei de achizitie, acele documente si/sau informatii prevazute de Normele anterior mentionate (detaliate in Anexa 1 la nota prezentata in sedinta Consiliului ASF) care se afla deja in posesia sau au fost deja aaduse la cunostinta Autoritatii de Supraveghere Financiare, fara a fi necesar ca aceste documente si/sau informatii sa fie redepuse.

Orice solicitare de transfer de portofoliu de asigurari de la AXA Life Insurance catre un asigurator autorizat va fi analizata si solutionata conform prevederilor Normelor privind transferul de portofoliu intre asiguratori, puse in aplicare prin Ordinul nr. 113.108/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Membrii Consiliului au luat act de nota si au aprobat propunerea domnului Fanel Plopeanu.

Domnul Fanel Plopeanu - Sef Departament, va asigura ducerea la indeplinire, cu celeritate, a prezentei hotarari.

Asupra hotararii de mai sus, domnul Fanel Plopeanu si domna Marilena Musat au luat cunostinta, personal, in timpul sedintei Consiliului ASF".

HotNews.ro a adresat vineri, 8 august, urmatoarele intrebari catre ASF cu privire la acest document:

1. Confirmati aceasta decizie luata de Consiliul ASF in 5.06.2014?

2. Aceasta decizie contrazice ceea ce a anuntat ASF, miercuri 6 august, respectiv:

"planul de masuri prevede si eventuala achizitie a Axa de catre ASTRA, dupa majorarea capitalului social facuta de catre actionarii ASTRA si dupa redresarea financiara a companiei". Care este explicatia ASF?

3. A fost pusa in aplicare cu celeritate aceasta decizie? Daca nu, de ce?

4. S-a luat o alta decizie ulterior? Daca da, care este aceasta decizie?

5. Decizia din 5 iunie ar fi trebui aplicata cu celeritate pentru incadrarea in termenele prevazute de contractul de vanzare-cumparare dintre Astra si Axa. Care sunt mai exact aceste termene? Surse din piata sustin ca termenul de vanzare cumparare ar fi expirat in 21 iulie 2014.

6. In document se spune ca prezenta unui investitor strategic este o conditie esentiala ca programul de redresare financiara a Astra sa reuseasca.

- Ce demersuri a facut KPMG pentru atragerea acestui investitor strategic?

- Cati investitori strategici si-au aratat pana acum interesul pentru Astra?

7. A inceput majorarea de capital cu 70 mln lei care trebuia facuta in prima etapa a procesului de redresare? Detalii, va rog

Vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi de la ASF si TNG.

The Nova Group Investments (TNG), proprietarul Astra Asigurari, i-a cerut marti, 5 august, Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) un raspuns referitor la aprobarea tranzactiei din 2013 prin care Astra urma sa preia subsidiara locala a grupului francez AXA Asigurari. TNG sustine ca "ASF a aprobat inca din luna aprilie un plan de masuri, realizat de administratorul special KPMG Advisory, care prevede preluarea companiei AXA ca parte integranta a recapitalizarii Astrei". De cealalta parte, ASF sustine ca "planul de masuri prevede si eventuala achizitie a Axa de catre ASTRA, dupa majorarea capitalului social facuta de catre actionarii ASTRA si dupa redresarea financiara a companiei".

UPDATE ASF sustine intr-un punct de vedere transmis HotNews.ro ca "acest acord de principiu si un alt aviz favorabil, de etapa, transmis ulterior conditionat, nu privesc acordul Axa-Astra din 2013 ci privesc mai degraba negocierea si incheierea unui alt acord. Acest lucru nu s-a intamplat. Este decizia partilor daca merg sau nu mai departe".

Iata mai jos toate raspunsurile ASF transmise la cele 7 intrebari HotNews.ro:

Pozitia ASF in legatura cu informatiile prezentate in articolul hotnews.ro este urmatoarea:

1. Comunicatul ASF din 6 august se refera in partea a doua si la 'aprobarile conditionate transmise partilor interesate', ulterioare deciziei din 7 aprilie. Documentul mentionat se refera la propunerea KPMG de incadrare a tranzactiei in planul de redresare mai devreme si sub alta forma. Planul de redresare din data de 7 aprilie 2014 nu a fost modificat si este in vigoare in forma din 7 aprilie 2014.

2. ASF a primit doua cereri:

  • o cerere de achizitie/preluare a societatii Axa de catre societatea Astra, depusa inca din anul 2013, inainte de insituirea regimului de administrare speciala, si care a format obiectul Deciziei din 7 aprilie 2014;
  • o alta cerere ulterioara a administratorului special de preluare a portofoliului Axa si/sau fuziune, in cadrul planului de redresare, la care ASF a dat un acord de principiu, conditionat, in data de 5 iunie 2014

3. Acest acord de principiu si un alt aviz favorabil, de etapa, transmis ulterior conditionat, nu privesc acordul Axa-Astra din 2013 ci privesc mai degraba negocierea si incheierea unui alt acord. Acest lucru nu s-a intamplat. Este decizia partilor daca merg sau nu mai departe.

4,5,6. Asa cum am comunicat si in data de 6 august 2014, "prioritatea planului KPMG este redresarea financiara a companiei Astra, prin infuzie de capital de la actionarii companiei sau de la investitori noi.''

Demersurile intermediare, care se pot finaliza pozitiv sau negativ in functie de specificul pietei, conditiile economice, specificul si politicile de participatii si achizitii ale companiilor, nu sunt comunicate de catre ASF, fiind confidentiale potrivit dorintei partilor, iar Autoritatea de Supraveghere Financiara isi rezerva dreptul sa comunice doar rezultatele finale ale acestor demersuri, atunci cand va fi cazul.

7. Asa cum administratorul special KPMG Advisory a anuntat public, demersul de majorare a capitalului social a fost initiat, el inca nu a fost concretizat. La aceasta data procesul este in desfasurare si din informatiile noastre, perioada de subscriere pentru o prima majorare de capital urmeaza sa inceapa in cursul lunii august."

  • UPDATE 2 ASF a raspuns si solicitarii HotNews.ro de a afce public planul de masuri pentru redresarea Astra Asigurari: confidentialitatea reprezinta o premiza a indeplinirii lui.

"Planul de masuri aprobat de catre ASF in data de 7 aprilie 2014 prevede elemente pentru care confidentialitatea reprezinta o premiza a indeplinirii lui. Prin urmare nu facem public in integralitate acest plan ci doar obiectivul si principalele directii de actiune.

Obiectivul major este redresarea financiara a societatii ASTRA. Principalele directii de actiune au fost prezentate in comunicatul administratorului special KPMG Advisory din data de 7 aprilie 2014. Atasam acestui raspuns comunicatul KPMG Advisory din data de 7 aprilie 2014".